Zrób je z mięsa i wrzuć do słoików. Tak zrobisz obiad na kilka dni. Wystarczy podgrzać i gotowe

Czasem mamy takie dni, kiedy nie mamy ochoty stać przy garnkach, by przygotować kolejny posiłek. Właśnie w takich chwilach na ratunek może przyjść to danie. Przygotowane z kilkudniowym wyprzedzeniem sprawi, że przyrządzenie obiadu będzie łatwiejsze i szybsze. Zrób kilka porcji, a przez tydzień będziesz mieć posiłki z głowy.

Mięso mielone podawane jest na wiele różnych sposobów. Robimy z niego najpopularniejsze kotlety, dodajemy do zup, a także robimy pulpety. To ten ostatni sposób uwielbiany jest nie tylko przez dzieci, a także przez dorosłych. Jednak nawet taki smakołyk może szybko zniknąć z talerzy. Jeśli chce się go zatrzymać na dłużej, warto wykorzystać ten przepis i cieszyć się nimi nawet tygodniami.

Zobacz wideo Spaghetti z klopsami mięsnymi i sosem pomidorowym

Pulpety do słoików to innowacyjna wersja klasycznego dania. Uformowane klopsy należy podsmażyć, a później zanurzyć w pomidorowym sosie, który jest pełen warzyw. Taka mieszanka umieszczona w słoikach, a następnie zapasteryzowana może nam służyć jako obiad na kilka dni. Może nawet trochę postać, dlatego jest to wersja dla tych, którym nie zawsze chce się przygotowywać posiłek.

Przepis na pulpety do słoików

Składniki na pulpety

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • czerstwa bułka,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • 350 ml bulionu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 5 marchewek,
  • 4 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż na nim warzywa do lekkiego zarumienienia.
  2. Bułkę umieść w misce z mlekiem i pozostaw do namoczenia. Następnie odciśnij z niej nadmiar napoju i umieść w misce z mięsem mielonym. Do produktów wrzuć również podsmażone warzywa, natkę pietruszki, jajka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtocz w mące i podsmaż na gorącym tłuszczu.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu. Marchewki, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni, na której podsmażane było mięso, wysmaż podane warzywa.
  5. W garnku rozgrzej bulion i wrzuć do niego wysmażone warzywa. Dodaj również ziele angielski, liście laurowe, sól i pieprz, Na sam koniec odlej chochlę wywaru i połącz ją z koncentratem pomidorowym, wlej mieszankę do garnka.
  6. Gdy warzywa zmiękną, wrzuć do sosu przygotowane klopsy. Gotuj przez kilka chwil.
  7. Tak przygotowane pulpety umieść w czystych i wyparzonych słoikach. Zalej je przygotowanym sosem i szczelnie zamknij. Każdy słoik zapasteryzuj przez około 15 minut, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.