Przepis na te uszka jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia robi je co roku i znikają najszybciej

Świąteczny barszcz czerwony charakteryzuje się głębokim i wyjątkowym smakiem. Jednak jest w nim coś, na co każdy czeka z niecierpliwością. To uszka wypełnione po brzegi smacznym farszem. Elastyczne ciasto wypełnia się nadzieniem, które później rozpływa się w ustach. To przepis, który znam na pamięć.

Gdy myślę o świętach Bożego Narodzenia w mojej głowie pojawia się jeden obraz. Jest to barszcz czerwony podany z uszkami. Cały rok czekam właśnie na to danie, które swoim aromatem aż prosi się o trzy dokładki. Dla wielu osób najsmaczniejszą częścią barszczu są jednak uszka. W zależności, jakie lubimy, można podać je z farszem grzybowym lub z kapustą i grzybami. W moim domu od zawsze królowała ta pierwsza wersja, a babcia kilka dni przed Wigilią skrupulatnie je lepiła. Za każdym razem zachwycam się ich smakiem, a przepis wcale nie jest taki trudny.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na uszka z grzybami

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 50 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka soli.

Składniki na farsz

  • 200 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka masła,
  • listek laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie uszek zacznij od przygotowania farszu. Dzień wcześniej umieść grzyby w misce i zalej je wodą. Pozostaw je do namoczenia. Drugiego dnia przelej je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 30 minut, następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywo. Gdy cebula zdobędzie rumiany kolor, dodaj do niej grzyby. Podsmażaj całość do momentu wyparowania całej wody.
  3. Zawartość patelni pozostaw do ostudzenia, gdy składniki staną się chłodne, zmiel je maszynką do mięsa. Powstały farsz obsyp solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Teraz czas na przyrządzenie ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie dodaj masło, wbij jajko i zagnieć z dodatkiem wody. Ciasto powinno być jednolite i pozbawione grudek.
  5. Tak przygotowane podziel na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na placek, następnie wytnij średniej wielkości kwadraty.
  6. Na każdym kawałku umieść przygotowany farsz. Złóż ciasto na pół, a końce dokładnie zlep.
  7. Uszka umieść partiami w garnku z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: