-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na te uszka jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia robi je co roku i znikają najszybciej
Przepis na te uszka jest w mojej rodzinie od pokoleń. Babcia robi je co roku i znikają najszybciej
Świąteczny barszcz czerwony charakteryzuje się głębokim i wyjątkowym smakiem. Jednak jest w nim coś, na co każdy czeka z niecierpliwością. To uszka wypełnione po brzegi smacznym farszem. Elastyczne ciasto wypełnia się nadzieniem, które później rozpływa się w ustach. To przepis, który znam na pamięć.
Gdy myślę o świętach Bożego Narodzenia w mojej głowie pojawia się jeden obraz. Jest to barszcz czerwony podany z uszkami. Cały rok czekam właśnie na to danie, które swoim aromatem aż prosi się o trzy dokładki. Dla wielu osób najsmaczniejszą częścią barszczu są jednak uszka. W zależności, jakie lubimy, można podać je z farszem grzybowym lub z kapustą i grzybami. W moim domu od zawsze królowała ta pierwsza wersja, a babcia kilka dni przed Wigilią skrupulatnie je lepiła. Za każdym razem zachwycam się ich smakiem, a przepis wcale nie jest taki trudny.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Przepis na uszka z grzybami
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 50 g miękkiego masła,
- jajko,
- płaska łyżeczka soli.
Składniki na farsz
- 200 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- łyżeczka masła,
- listek laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie uszek zacznij od przygotowania farszu. Dzień wcześniej umieść grzyby w misce i zalej je wodą. Pozostaw je do namoczenia. Drugiego dnia przelej je do garnka wraz z wodą, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około 30 minut, następnie odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywo. Gdy cebula zdobędzie rumiany kolor, dodaj do niej grzyby. Podsmażaj całość do momentu wyparowania całej wody.
- Zawartość patelni pozostaw do ostudzenia, gdy składniki staną się chłodne, zmiel je maszynką do mięsa. Powstały farsz obsyp solą i pieprzem, wymieszaj.
- Teraz czas na przyrządzenie ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. Następnie dodaj masło, wbij jajko i zagnieć z dodatkiem wody. Ciasto powinno być jednolite i pozbawione grudek.
- Tak przygotowane podziel na mniejsze części. Każdą z nich rozwałkuj na placek, następnie wytnij średniej wielkości kwadraty.
- Na każdym kawałku umieść przygotowany farsz. Złóż ciasto na pół, a końce dokładnie zlep.
- Uszka umieść partiami w garnku z osolonym wrzątkiem. Gotuj około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl