Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dawno, dawno temu, nie za górami, nawet nie za lasami, lecz na Mazowszu, poznałam przepis na fantastyczną sałatkę. Jest przepyszna, treściwa, tania w wykonaniu i szybka, więc to idealna przekąska na sylwestra, na imieniny teściowej, na urodziny synka/córeczki i na rocznicę ślubu. Przepis zdradziła mi mama mojej koleżanki z podstawówki i muszę przyznać, że nie wyobrażam sobie żadnej imprezy bez tej sałatki, chociaż minęło już 20 lat. W rolach głównych: ryż, szynka, jajko, ogórki, ketchup i coś jeszcze.
Sałatka warstwowa na sylwestra i każdą imprezę
Składniki:
- 2 woreczki ryżu po 100 g
- 8 jajek
- słoik ogórków konserwowych
- ok. 400 g szynki
- słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g)
- sól, pieprz
- majonez i ketchup
- posiekany szczypiorek
Sposób wykonania:
- Zacznij od ugotowania ryżu. Wysyp go z woreczka na osolony wrzątek i ugotuj al dente. Nie powinien być zbyt miękki, bo wówczas sałatka stanie się papką.
- Kiedy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz. Możesz białko pokroić w kostkę, a żółtko zetrzeć na tarce, ale nie jest to konieczne.
- Szynkę i ogórki pokrój w kostkę. Następnie przygotuj miskę, najlepiej szklaną. Następnie odcedź ugotowany ryż i pozostaw do ostygnięcia.
- Ostudzony ryż włóż do miski, połóż na nim warstwę ogórków, następnie połóż białka jajek i warstwę majonezu. Połóż szynkę, delikatnie osól i dodaj pieprz i znów przykryj majonezem. Następnie dodaj żółtka jajek i posiekany szczypiorek.
Oczywiście nie musisz układać tej sałatki warstwowo. Możesz od razu wymieszać ją w miseczce - w takiej wersji także będzie pyszna. Zamiast szynki możesz użyć także wędzonego kurczaka.