Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Bouef stroganow to danie, którym raczymy się na najróżniejszych spotkaniach i chociaż nie jest tak popularne jak rosół, czy flaczki, w smaku niczym im nie odstępuje. Ba! Uważam wręcz, że "strogonow" to danie nad wyraz treściwe, pełne smaków i aromatów, nie tylko za sprawą delikatnej wołowiny, lecz także innych, nie mniej ważnych składników. Wśród składników są pieczarki, papryka, ogórki kiszone i ważna, ale to bardzo ważna rzecz - sok spod ogórków. Ten składnik nie tylko dodaje smaku potrawie, lecz także sprawia, że mięso ma bardziej zwartą strukturę i nie rozpada się. Na sylwestra nic lepszego nie znajdziesz.
Najlepsza potrawa na sylwestra i na Nowy Rok
Składniki:
- ok. 1 kg g dobrej jakości wołowiny (polędwica, ligawa lub rostbef)
- 500 g pieczarek
- 2 większe papryki - czerwona i zielona
- kilka kiszonych ogórków, najlepiej chrupiących
- ok. 700 ml bulionu wołowego z kości lub rosołu
- koncentrat pomidorowy
- czosnek do smaku (ja dodaję 2-3 ząbki)
- 150 m śmietanki 30 proc. (możesz użyć także kwaśnej śmietany)
- przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra
- 3 łyżki mąki do zagęszczenia
- łyżeczka musztardy
- pół szklanki soku z ogórków
Sposób wykonania:
- Zacznij od pokrojenia wołowiny w dość cienkie paseczki o długości mniej więcej 4 cm. Następnie włóż wołowinę do miski i zamarynuj ją w przyprawach. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę, odrobinę oliwy, sól, pieprz i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Tak przygotowane mięso włóż na kilka godzin do lodówki.
- Po upływie kilku godzin wyjmij mięso z lodówki i podsyp je mąką i dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na pół godziny, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie rozgrzej głęboką patelnię lub garnek, w którym chcesz przygotować danie. Dodaj 3 łyżki oleju i smaż mięso około 5 minut, aż zamknie się z każdej strony.
- W czasie, gdy mięso się podsmaża, pokrój w większą kostkę papryki i pieczarki, a ogórki kiszone w słupki. Dodaj je do wołowiny i smaż całość przez ok. 3 minuty.
- Następnie wlej bulion, dodaj liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Teraz zmniejsz ogień i całość duś pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie sos powinien się zredukować, jeśli zredukuje się za szybko, podlej odrobiną bulionu.
- Tuż przed końcem duszenia się strogonowa, dolej sok z ogórków. Jeśli dodasz go za szybko, mięso może być zbyt twarde. Gotuj z jeszcze przez kwadrans na niewielkim ogniu, a na koniec dodaj zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane danie podawaj w towarzystwie klusek śląskich, ryżu lub po prostu z kromką świeżego pieczywa. Strogonow możesz podawać także w formie gulaszu bez dodatków - w takiej wersji danie będzie równie smaczne.