Za tę sylwestrową potrawę będą cię na rękach nosić. Klucz to składnik, który pomaga na kaca

Potrawy na sylwestra powinny być smaczne, sycące i treściwe. Taki właśnie jest bouef stroganow, w spolszczeniu nazywany po prostu strogonowem. Ta potrawa to już niemal klasyk spotkań w większym gronie, wesel, chrzcin i oczywiście sylwestrowych biesiad. Jak zrobić pyszną potrawę z wołowin i pieczarek? Nie zapomnij o soku, który niemal ma magiczną moc - stawia na nogi w kilka chwil.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Bouef stroganow to danie, którym raczymy się na najróżniejszych spotkaniach i chociaż nie jest tak popularne jak rosół, czy flaczki, w smaku niczym im nie odstępuje. Ba! Uważam wręcz, że "strogonow" to danie nad wyraz treściwe, pełne smaków i aromatów, nie tylko za sprawą delikatnej wołowiny, lecz także innych, nie mniej ważnych składników. Wśród składników są pieczarki, papryka, ogórki kiszone i ważna, ale to bardzo ważna rzecz - sok spod ogórków. Ten składnik nie tylko dodaje smaku potrawie, lecz także sprawia, że mięso ma bardziej zwartą strukturę i nie rozpada się. Na sylwestra nic lepszego nie znajdziesz. 

Zobacz wideo

Najlepsza potrawa na sylwestra i na Nowy Rok

Składniki:

  • ok. 1 kg g dobrej jakości wołowiny (polędwica, ligawa lub rostbef)
  • 500 g pieczarek
  • 2 większe papryki - czerwona i zielona
  • kilka kiszonych ogórków, najlepiej chrupiących
  • ok. 700 ml bulionu wołowego z kości lub rosołu
  • koncentrat pomidorowy
  • czosnek do smaku (ja dodaję 2-3 ząbki)
  • 150 m śmietanki 30 proc. (możesz użyć także kwaśnej śmietany)
  • przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, papryka słodka, papryka ostra
  • 3 łyżki mąki do zagęszczenia
  • łyżeczka musztardy
  • pół szklanki soku z ogórków

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od pokrojenia wołowiny w dość cienkie paseczki o długości mniej więcej 4 cm. Następnie włóż wołowinę do miski i zamarynuj ją w przyprawach. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, czosnek  przeciśnięty przez praskę, odrobinę oliwy, sól, pieprz i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. Tak przygotowane mięso włóż na kilka godzin do lodówki.
  2. Po upływie kilku godzin wyjmij mięso z lodówki i podsyp je mąką i dokładnie wymieszaj łyżką. Odstaw na pół godziny, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie rozgrzej głęboką patelnię lub garnek, w którym chcesz przygotować danie. Dodaj 3 łyżki oleju i smaż mięso około 5 minut, aż zamknie się z każdej strony.
  3. W czasie, gdy mięso się podsmaża, pokrój w większą kostkę papryki i pieczarki, a ogórki kiszone w słupki. Dodaj je do wołowiny i smaż całość przez ok. 3 minuty.
  4. Następnie wlej bulion, dodaj liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  5. Teraz zmniejsz ogień i całość duś pod przykryciem przez 50 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie sos powinien się zredukować, jeśli zredukuje się za szybko, podlej odrobiną bulionu.
  6. Tuż przed końcem duszenia się strogonowa, dolej sok z ogórków. Jeśli dodasz go za szybko, mięso może być zbyt twarde. Gotuj z jeszcze przez kwadrans na niewielkim ogniu, a na koniec dodaj zahartowaną śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowane danie podawaj w towarzystwie klusek śląskich, ryżu lub po prostu z kromką świeżego pieczywa. Strogonow możesz podawać także w formie gulaszu bez dodatków - w takiej wersji danie będzie równie smaczne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.