Placuszki bananowe, czyli najlepszy sposób na poprawę humoru. Nie dodawaj mleka, a będą puszyste

Placki bananowe to wymarzone śniadanie, deser lub słodki podwieczorek. Jeśli masz zły humor lub dopadła się chandra końca roku, takie placuszki będą idealne, by zapomnieć się i zanurzyć zęby w czymś pysznym i puszystym jak obłoczek. Jaki jest sekret puszystych placuszków bananowych? Mleko zamień na inny składnik.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki bananowe lub też, jeśli ktoś woli - pankejki bananowe to nie tylko pomysł na śniadanie dla dzieci. To idealny sposób na to, by poprawić sobie humor po ciężkim dniu w pracy lub szkole, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę. Są delikatne i puszyste jak chmurka dzięki ważnej rzeczy - zamianie mleka na kefir. 

Zobacz wideo

Placki bananowe - idealne na poprawę humoru

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • dwa dojrzałe banany
  • 200 ml kefiru
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz)
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj.
  2. Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  4. Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
  5. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.