Placki bananowe to wymarzone śniadanie, deser lub słodki podwieczorek. Jeśli masz zły humor lub dopadła się chandra końca roku, takie placuszki będą idealne, by zapomnieć się i zanurzyć zęby w czymś pysznym i puszystym jak obłoczek. Jaki jest sekret puszystych placuszków bananowych? Mleko zamień na inny składnik.
Placuszki bananowe lub też, jeśli ktoś woli - pankejki bananowe to nie tylko pomysł na śniadanie dla dzieci. To idealny sposób na to, by poprawić sobie humor po ciężkim dniu w pracy lub szkole, a ich wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę. Są delikatne i puszyste jak chmurka dzięki ważnej rzeczy - zamianie mleka na kefir.
Zobacz wideo
Placki bananowe - idealne na poprawę humoru
Składniki:
250 g mąki pszennej
dwa dojrzałe banany
200 ml kefiru
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
cukier puder do smaku (dwie łyżki powinny być w sam raz)
2 jajka
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Obrane banany przełóż do miski i rozgnieć je na papkę małą praską lub widelcem. Następnie dodaj kefir i jajka. Wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Następnie energicznie wymieszaj ciasto łyżką.
Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
Kiedy patelnia będzie już gorąca, za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Placuszki powinny być lekko rumiane.
Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.