Pokazała stary sposób babci na świeże pieczywo. Włóż ćwiartkę tego owocu do chlebaka

Każdy chciałby wyciągać z chlebaka zawsze świeże pieczywo. Pewnym sposobem mogłoby być oczywiście kupowanie codziennie nowych bułek lub chleba, zdarza się jednak, że mamy ich więcej lub po prostu kupiliśmy chleb, a potem jedliśmy coś innego. Jak zatem przedłużyć świeżość pieczywa? Istnieje prosty patent z owocem, który stosowały już nasze babcie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który zwykle składa się po prostu z kanapek. Nie jest tajemnicą, że najlepiej smakują te zrobione ze świeżutkiego, miękkiego chleba z chrupiącą skórką. Nikt nie lubi przecież jeść czerstwego pieczywa. Można jednak uniknąć doprowadzenia go do tego stanu. Co zrobić, by przedłużyć jego świeżość? Swoim patentem podzieliła się na TikToku Jagna Niedzielska, która z kolei podpatrzyła tę metodę u babci.

Zobacz wideo Przepis na szybki chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Włóż kawałek jabłka do chlebaka. Pieczywo będzie miękkie i świeże

Jej sposób jest bardzo prosty. Wystarczy do chlebaka z pieczywem włożyć kawałek, dosłownie ćwiartkę, jabłka. Można też użyć samych obierków. Odświeżające działanie spowodowane jest właściwościami wydzielanego przez jabłko soku. 

Jabłko oddaje wilgoć, a pieczywo nie schnie tak szybko

- wyjaśnia Niedzielska na wideo.

Od razu uprzedzimy też pytanie, które z pewnością by się pojawiło: czy jabłko nie spleśnieje i nie zaszkodzi trzymanemu w chlebaku pieczywu? Nie, pod warunkiem, że będziemy je regularnie wymieniać. Jagna Niedzielska mówi, że ćwiartkę owocu wkłada do chlebaka rano, a wieczorem wyjmuje, zjada i podmienia na nową.

Jak przedłużyć świeżość pieczywa? Pracownik piekarni wyjaśnia, jak odmrażać chleb

Popularnym sposobem zachowania pieczywa na dłużej jest jego mrożenie. Żeby jednak móc później cieszyć się smacznym chlebem, trzeba wiedzieć, jak prawidłowo go zamrażać i odmrażać. Wyjaśniał to Frank Carollo, jeden z managerów piekarni Zingerman's Bakehouse w Ann Arbor (stan Michigan), założonej w 1992 roku. 

Chleb trzeba zatem wyjąć z oryginalnego opakowania i włożyć w dwie plastikowe, nieuszkodzone torebki i mocno je związać, by odciąć dopływ powietrza do produktu. Decyzję o mrożeniu należy podjąć jak najszybciej. Carollo tłumaczy, że "im świeższy chleb trafia do zamrażalnika, tym więcej wilgoci pozostanie w nim po odmrożeniu". Ponadto podpowiada, by przed mrożeniem pokroić chleb na kromki i zapakować je w oddzielne foliowe torebki.

Pracownik piekarni radzi, by nie trzymać pieczywa w zamrażalniku dłużej niż przez kilka miesięcy. Jeśli przekroczysz ten czas, może dojść do przemrożenia chleba

Skoro wiemy już, jak mrozić chleb, to jak prawidłowo go odmrażać? Są dwie metody. Pierwszy to nagrzanie piekarnika do 175 stopni Celsjusza i włożenie do niego bochenka prosto z zamrażarki (oczywiście bez torby) na ok. 40 minut. Drugi to uprzednie rozmrożenie chleba, a następnie włożenie go (musi mieć temperaturę pokojową) do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 10-15 minut. Ważne, by chleb rozmrażać w plastikowej torebce, w której był zamrażany. W przeciwnym wypadku wilgoć ucieknie z chleba, a ten stanie się suchy. 

Więcej o: