Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przekąski na sylwestra to dla wielu z nas obecnie obiekt głowienia się i zamartwiania, a przecież wystarczy wejść na Haps.pl. Dziś zdradzimy przepis, który idealnie smakuje na ciepło, na zimno, do barszczyku, rosołu albo sosu tatarskiego lub czosnkowego. Przed państwem przepyszne pieczarki. Ale nie byle jakie pieczarki - moja ciocia przywiozła je na święta i skradły serca i podniebienia każdego, a chodziło o ciasto - tu przyda się złoty trunek. Jak zrobić pieczarki w cieście piwnym? Banał, a smaku co niemiara.
Najlepsza przekąska na sylwestra. W roli głównej pieczarki i złoty trunek
Składniki:
- ok. 20 niewielkich pieczarek
- pełna szklanka mąki tortowej
- szklanka piwa, najlepiej jasnego
- 1 duże jajko
- sól, pieprz, listki laurowe, odrobina czosnku granulowanego
- olej do głębokiego smażenia
Pieczarki w cieście piwnym - sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania pieczarek. Należy je oczyścić i chwilkę obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Następnie trzeba je odcedzić i odciąć trzony, jeśli są zbyt długie.
- Pieczarki musisz delikatnie przyprawić. Najlepiej jedynie czosnkiem i pieprzem, ponieważ gotowały się już w osolonej wodzie.
- Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, wbij jajko i dodaj piwo. Możesz dodatkowo lekko osolić ciasto i dodać np. szczyptę oregano lub słodkiej albo ostrej papryki - kwestia upodobania.
- Ciasto zmiksuj. Powinno być dość gęste. Następnie w szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia.
- Każdą pieczarkę zanurz w cieście piwnym i włóż do gorącego oleju. Smaż, aż ciasto będzie złote. Następnie odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj na ciepło lub na zimno. Po przygotowaniu możesz je przechowywać nawet do czterech dni w lodówce.
W taki sam sposób możesz przygotować także boczniaki. Jeśli jednak nie chcesz serwować swoim gościom grzybów, możesz postawić także na warzywa. Świetnie sprawdzą się ugotowane brokuły, kalafior lub małe marcheweczki.