Przekąski z ciasta francuskiego to prawdziwy must have sylwestrowego menu. Szybkie do przygotowania i smaczne znikają z talerzy jako pierwsze. Przedstawiamy trzy pomysły na przystawki, które nie sprawią trudności w przygotowaniu nawet kucharzom-amatorom.
Umówmy się - do sylwestrowej nocy czasu zostało już niewiele. Aby zaoszczędzić minuty spędzone w kuchni, warto sięgnąć po gotowe blaty ciasta francuskiego, które są dostępne w niemal każdym sklepie. Arkusz ciasta rozwijamy i dzielimy na niewielkie prostokąty. Każdy z nich posypujemy serem. Pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec warto je nieco przyprawić - wystarczy sól, pieprz oraz odrobina majeranku. Przestudzony farsz wykładamy na kwadraty ciasta i zawijamy w niewielkie sakiewki. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Po 10-15 minutach w 180 stopniach Celsjusza sakiewki będą gotowe.
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Wierzch smarujemy passatą pomidorową. Przyprawiamy oregano oraz bazylią. Na tarce ścieramy ser i posypujemy nim ciasto. Na wierzch układamy plastry ulubionej szynki i całość ciasto zwijamy w rulon, który następnie kroimy na około centymetrowe kawałki. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około kwadransa w 180 st. Celsjusza.
To chyba najprostsza przekąska, z którą poradzą sobie wszyscy kuchenni amatorzy. Ciasto francuskie kroimy na cienkie paseczki, a następnie owijamy nimi kabanosy. Kabanosy można zamienić także na parówki. Następnie... wrzucamy kiełbaski to piekarnika. Po kwadransie szybka przekąska jest gotowa do podania.