Ewa Wachowicz to skarbnica kulinarnej wiedzy. Gwiazda ma solidną rzeszę fanów, którzy uwielbiają jej przepisy. Nic w tym dziwnego, bo dziennikarka podkreśla, że zanim podzieli się z szerszym gronem swoim przepisem, najpierw dokładnie sprawdza go i testuje. Dzięki temu możemy mieć pewność, że to, co próbujemy odtworzyć w naszych domach, wyjdzie tak jak powinno.
Jej oficjalna strona pełna jest prostych i inspirujących przepisów, w tym również na rozmaite sałatki. A te, jak wiadomo, w okresie karnawałowym, kiedy organizuje się dużo imprez, są szczególnie rozchwytywane. Nam w oko wpadł bardzo szybki przepis na sałatkę z kuskusem, którą robi się chyba nawet szybciej niż mizerię. Przepis na nią, który publikujemy poniżej, pochodzi ze strony internetowej Ewy Wachowicz.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kuskus przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na kilka minut. Gdy kasza wchłonie wodę, ale będzie jeszcze ciepła, dodaj do niej pokrojone pomidory suszone i oliwę spod pomidorów.
Po wystudzeniu kuskusu możesz dodać do niego kolejne składniki: pokrojonego, ale nieobranego ogórka, pokrojoną paprykę oraz ser pokrojony w kostkę - może to być, w zależności od twoich upodobań i tego, czy sałatka ma być łagodna czy pikantna, albo feta albo mozzarella.
Dopraw sałatkę solą i pieprzem, i dodaj albo szczyptę suszonej chili (jeśli sałatka z kuskusem ma być łagodniejsza; lepiej będzie się komponować z mozzarellą) albo świeżą papryczkę (w tym ostrzejszym wariancie lepiej sprawdzi się feta). Pietruszkę posiekaj i dorzuć do sałatki. Na koniec udekoruj ją listkami świeżej bazylii.
Taka sałatka świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę, jak i jako dodatek do obiadu. Robi się ją błyskawicznie, można ją modyfikować według własnych upodobań smakowych i jest pożywna. Bardzo dobrze pasuje na przykład do dań z kurczakiem.