• Link został skopiowany

Obiad z kurczaka, którym zajada się moja rodzina. Proszą o to, by robić go częściej niż raz w tygodniu

Ten obiad z kurczaka to świetna propozycja, jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, ale jednak chcielibyśmy zjeść coś ciepłego, a na dodatek pysznego. Sama robię go bardzo często, ponieważ moja rodzina uwielbia to obłędne, rozgrzewające danie.
Obiad z kurczaka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jeśli znudziły ci się tradycyjne kotlety z piersi kurczaka czy pieczone nóżki, to z pewnością czas na wypróbowanie mojego przepisu. To obiad z kurczaka w nieco innej formie - obłędnie kremowym sosie, który wręcz rozpływa się w ustach. W towarzystwie ulubionych dodatków będzie jeszcze smaczniejszy. 

Zobacz wideo Qurrito z kurczakiem

Obiad z kurczaka - przepis, który trzeba wypróbować. Zapomnisz o kotletach na dobre 

Potrawka z kurczaka to jeden z lepszych obiadów. Jest delikatna, kremowa i przede wszystkim nie tak tłusta i ciężkostrawna jak kotlety. Jeśli chcemy przygotować ją w mniej kalorycznej formie, zamiast śmietany możemy z powodzeniem użyć jogurtu naturalnego czy mleka. Warto dodać też sporo warzyw, które z pewnością wzbogacą smak potrawki. Podpowiadamy, jakich składników użyć, by ten obiad z kurczaka nie miał sobie równych. Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 500 g piersi z kurczaka, 
  • 500 ml mleka, 
  • 250 ml bulionu, 
  • 100 g zielonego groszku
  • 1 marchewka, 
  • 1 niewielki por, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • przyprawy: do mięsa, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka. 

Potrawka z kurczaka - idealny przepis na obiad. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Gotujemy ją w wodzie lub krótko podsmażamy na oleju. 
  2. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy.  
  3. Dodajemy mleko, następnie bulion i mieszamy, by pozbyć się powstałych grudek. Po kilku minutach dodajemy też mąkę i gotujemy przez kilka minut, mieszając co chwilę. 
  4. Przyprawiamy i dodajemy groszek. 
  5. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się surówka z marchewki czy kapusty pekińskiej.  
Więcej o: