Zrobienie jej kosztuje grosze, a jedna porcja jest pyszna i sycąca. Dla tego smaku można stracić głowę

Okazuje się, że aby zrobić smaczny obiad nie trzeba wiele. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, które z pewnością mamy w domu i gotowe. Ta zupa jest tego dobrym przykładem. Na samą myśl każdemu leci ślinka.

Przygotowanie obiadu może być dla wielu osób wielkim wyzwaniem. Szczególną trudnością dla wielu jest przyrządzenie zupy, która będzie miała odpowiednią konsystencję, a także smak. Poznając jednak ten przepis wszystkie obawy pójdą w kąt. Receptura, którą przedstawiamy, jest banalnie prosta, nie trzeba w niej wymagających specjalnych do zakupienia składników, a do tego jest smaczna.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Zalewajka z pieczarkami naprawdę nie ma sobie równych. Słyszałam głosy, które twierdziły, że nawet pomidorowa nie jest tak pyszna. Dzięki bogatej, ale nieskomplikowanej liście składników jest pożywna i zapełnia nas na wiele godzin. 

Przepis na zalewajkę z pieczarkami

Składniki

  • 2 l wody,
  • około 15 dużych pieczarek,
  • cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki żurku,
  • 250 ml śmietany do zup,
  • łyżka mąki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe 
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Ziemniaki obierz, przemyj  i pokrój w kostkę, z czosnku zdejmij łupiny i przeciśnij go przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio gorący, wrzuć na niego cebulę. Podsmaż ją przez kilka chwil, następnie dorzuć pieczarki i czosnek, wymieszaj. Smaż całość do miękkości warzyw.
  3. Wodę przelej do większego garnka, wrzuć ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodaj zawartość patelni, a także pokrojone ziemniaki. Zupę ustaw na średnim ogniu pod przykryciem i gotuj ją około 20 minut.
  4. Po tym czasie wlej żurek, a także śmietanę wymieszaną z mąką. Na sam koniec przypraw wszystko do smaku i gotuj przez następne kilka minut. Podawaj ją ze świeżym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Smacznego!
Więcej o: