Kurczak w nowej odsłonie. Zapomnij o jajku i bułce tartej, od dziś podasz go z kukurydzą i serem

Kurczak to najpopularniejsze mięso, po jakie sięgamy, gdy chcemy wykonać danie obiadowe. Zazwyczaj panierujemy go w jajku, mące i bułce tartej i serwujemy z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. Ten przepis nada świeżości w twoim domu, a to zasługa dodatków. Czegoś takiego się nie spodziewasz.

Gdy codziennie mamy wykonać obiad może zdarzyć się sytuacja, kiedy zabraknie nam już pomysłów. Wszystkie schabowe, mielone i zupy zostały w ostatnich dniach wykorzystane. Wtedy warto sięgnąć po mniej znane receptury, które są pożywne i smaczne. Takim właśnie pomysłem jest kurczak à la pizza. Jak sama nazwa mówi, po tym mięsie możemy spodziewać się smaków, które przypominają włoski przysmak.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Aby zrobić kurczaka w takim stylu, warto mieć w kuchni takie warzywa jak papryka, pieczarki, kukurydzę, a także cebulę. To właśnie te same składniki znajdują się na pizzy. Oprócz tego należy mieć kilka przypraw, które nadadzą odpowiedniego smaku. Przygotowane mięso obsypuje się dodatkowo porcją żółtego sera i zapieka w gorącym piekarniku.

Przepis na piersi z kurczaka à la pizza

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 g żółtego sera,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • pół papryki czerwonej,
  • 4 większe pieczarki,
  • niewielka cebula,
  • kilka łyżeczek ketchupu,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka podziel na mniejsze plastry, a następnie za pomocą tłuczka delikatnie je rozbij. W miseczce połącz zioła prowansalskie, słodką paprykę, czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Na koniec wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Powstałą mieszanką wysmaruj każdy kawałek kurczaka i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Wierzch każdego kawałka wysmaruj ketchupem. Ułóż również na nich posiekaną cebulę pokrojoną paprykę, kukurydzę i pieczarki. Na sam koniec obsyp wszystko startym żółtym serem.
  3. Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 35 minut. Po wypieczeniu podawaj je z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.