-
Haps
-
Jak przygotować
- Kurczak w nowej odsłonie. Zapomnij o jajku i bułce tartej, od dziś podasz go z kukurydzą i serem
Kurczak w nowej odsłonie. Zapomnij o jajku i bułce tartej, od dziś podasz go z kukurydzą i serem
Kurczak to najpopularniejsze mięso, po jakie sięgamy, gdy chcemy wykonać danie obiadowe. Zazwyczaj panierujemy go w jajku, mące i bułce tartej i serwujemy z ugotowanymi ziemniakami i sałatką. Ten przepis nada świeżości w twoim domu, a to zasługa dodatków. Czegoś takiego się nie spodziewasz.
Gdy codziennie mamy wykonać obiad może zdarzyć się sytuacja, kiedy zabraknie nam już pomysłów. Wszystkie schabowe, mielone i zupy zostały w ostatnich dniach wykorzystane. Wtedy warto sięgnąć po mniej znane receptury, które są pożywne i smaczne. Takim właśnie pomysłem jest kurczak à la pizza. Jak sama nazwa mówi, po tym mięsie możemy spodziewać się smaków, które przypominają włoski przysmak.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Aby zrobić kurczaka w takim stylu, warto mieć w kuchni takie warzywa jak papryka, pieczarki, kukurydzę, a także cebulę. To właśnie te same składniki znajdują się na pizzy. Oprócz tego należy mieć kilka przypraw, które nadadzą odpowiedniego smaku. Przygotowane mięso obsypuje się dodatkowo porcją żółtego sera i zapieka w gorącym piekarniku.
Przepis na piersi z kurczaka à la pizza
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka,
- 150 g żółtego sera,
- 2 łyżki kukurydzy,
- pół papryki czerwonej,
- 4 większe pieczarki,
- niewielka cebula,
- kilka łyżeczek ketchupu,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- łyżeczka przyprawy do kurczaka,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka podziel na mniejsze plastry, a następnie za pomocą tłuczka delikatnie je rozbij. W miseczce połącz zioła prowansalskie, słodką paprykę, czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Na koniec wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Powstałą mieszanką wysmaruj każdy kawałek kurczaka i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch każdego kawałka wysmaruj ketchupem. Ułóż również na nich posiekaną cebulę pokrojoną paprykę, kukurydzę i pieczarki. Na sam koniec obsyp wszystko startym żółtym serem.
- Tak przygotowane mięso włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 35 minut. Po wypieczeniu podawaj je z ulubionymi dodatkami.