Zupy to naprawdę bardzo smaczne dania obiadowe. Dodatkowo nie wymagają od nas długiego czasu przygotowania, co gra na ich korzyść. Zrobienie wielkiego garnka tej potrawy jest bardzo opłacalne, bo dzięki temu mamy obiad na kilka dni. Gdy chcemy zrobić zupę, przeważnie sięgamy pamięcią do najbardziej popularnych dań. Na stół ląduje więc pomidorowa na rosole, biały barszcz, krupnik i kapuśniak. Mało kto pomyśli o tej potrawie, którą dziś chcemy przedstawić.
Zobacz wideo Zupa lasagne - sposób na pyszny i zaskakujący obiad
Zupa marchewkowa nie jest pierwszym wyborem żadnej osoby. Tak naprawdę mało kto pamięta o jej istnieniu. Warto jednak sobie o niej przypomnieć nie tylko ze względu na smak. Może ona również wywołać niemałe emocje, gdy przychodzą do nas goście. W naszym przepisie podaje się ją z serowymi knedlami. Są one świetnym uzupełnieniem potrawy i godnie zastępują ryż i makaron.
Przepis na zupę marchewkową z knedlami serowymi
Składniki
- 1,5 l bulionu,
- 400 g marchewek,
- 300 g ziemniaków,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka posiekanego szczypioru,
- sól,
- pieprz.
Składniki na knedle serowe
- 200 g żółtego sera,
- jajko,
- 150 g mąki,
- 100 g masła.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie knedli. Do miski wrzuć starty na dużych oczkach żółty ser, dodaj do niego rozpuszczone, lecz lekko schłodzone masło, przesianą mąkę i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, utwórz kulę i odstaw na około 25 minut do lodówki.
- Teraz czas na zrobienie zupy. Marchew i ziemniaki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, a następnie czosnek.
- Do wysmażonych składników dorzuć marchew i ziemniaki. Zalej wszystko bulionem, zamieszaj i gotuj do momentu, aż warzywa staną się miękkie.
- W osobnym garnku zagotuj osoloną wodę. Z lodówki wyjmij ciasto i uformuj z niego knedle o wielkości orzecha włoskiego. Wrzucaj je do płynu i gotuj około 15 minut.
- W tym czasie zmiksuj ugotowaną zupę na krem. Gdy knedle się ugotują, wrzuć je do potrawy. Wierzch udekoruj posiekanym szczypiorkiem, smacznego!