-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Zawsze robi furorę, gdy stawiam je na stole
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Zawsze robi furorę, gdy stawiam je na stole
By zjeść smaczny deser nie trzeba wykorzystywać do tego piekarnika. Na szczęście istnieje wiele przepisów, które mówią, jak przyrządzić je bez tego sprzętu. Takim przykładem jest ta słodycz, której bazą są herbatniki. Robi się je w mgnieniu oka.
Ciasta, które nie wymagają pieczenia, są ulubionym wyborem wielu z nas. To właśnie je wykonuje się w ekspresowym tempie, a do tego nie musimy mieć innych sprzętów niż mikser i lodówka. Takim właśnie deserem jest to ciasto. Zbudowane jest z masy budyniowej i herbatników. Swoim smakiem przypomina popularną kokosową słodycz.
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Słodkie smaki są bliskie większości z nas. Bo kto właściwie nie lubi kokosowych kulek ze słodkim nadzieniem i orzechem w środku? Teraz odtworzenie tej przekąski jest możliwe w domu, jednak w nieco innej formie. Tym razem proponujemy zrobienie ciasta, które jest kremowe, kokosowe, a do tego delikatne. Ten efekt jest możliwy dzięki warstwom, które zrobione są z herbatników.
Przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia
Składniki
- 600 g herbatników maślanych,
- 200 g masła,
- 150 g wiórków kokosowych.
- Składniki na budyń
- 1 litr mleka,
- 3 opakowania budyniu waniliowego,
- 2 łyżeczki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania
- Do rondelka odlej 350 ml mleka, postaw naczynie na średnim ogniu i lekko podgrzej. Następnie dodaj budyń waniliowy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ponownie wymieszaj do połączenia.
- Całą resztę mleka stopniowo wlewaj do powstałej mieszanki, wszystko trzymaj na małym ogniu. Gdy masa będzie połączona, odstaw ją na bok do przestudzenia.
- Masło pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do miski i doprowadź do temperatury pokojowej. Następnie ubij za pomocą miksera na puszystą masę. Do masła dodawaj stopniowo budyń, cały czas mieszając.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na jej spodzie ułóż pierwszą warstwę herbatników. Następnie wysmaruj ciastka masą. Czynność powtarzaj do momentu powstania czterech warstw. Końcową warstwą powinien być budyń. Wierzch posyp wiórkami, blaszkę włóż do lodówki do stężenia.