-
Haps
-
Jak przygotować
- Do obiadu i na kanapki. Ta włoska pieczeń jest smaczniejsza od każdego mięsa, jakie znasz
Do obiadu i na kanapki. Ta włoska pieczeń jest smaczniejsza od każdego mięsa, jakie znasz
Założymy się, że takiej rolady jeszcze w życiu nie jadłeś. Wykonana jest z wieprzowiny, ale to nie wszystko. Przed podaniem polecamy wysmarować ją tymi składnikami. Dzięki temu na podniebieniu poczujemy smak, którego jeszcze wcześniej nie znaliśmy.
Porchetta jest smakołykiem charakterystycznym i znanym na całym świecie. Opracowanie oryginalnej receptury nie jest niestety pewne, a różne źródła mówią co innego. Mieszkańcy Lacjum twierdzą, że to oni są autorami przepisu. W Umbrii natomiast mówi się, że został wymyślony w Nursji, słynącej od czasów rzymskich z hodowli świń. W Górnym Lacjum według legend wywodzi się z epoki etruskiej.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska
Smakołyk, o którym jest tak głośno to pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami. Wybierając się do Włoch, można jej zasmakować na każdym regionalnym straganie. W niektórych miejscach nie jest tylko dodatkiem, a także specjałem, który na stałe zagościł w kartach restauracyjnych. Jej smak jest na tyle popularny, że gazeta New York Times uznała ją za jedną z 5 najlepszych potraw na świecie.
Przepis na porchetta, czyli roladę wieprzową
Składniki
- 3 kg mięsa wieprzowego,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki drobno posiekanych liści szałwii,
- 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka płatków chili,
- natka pietruszki
- łyżka solonych kaparów,
- 2 filety anchois,
- sok z jednej cytryny
- 125 ml oliwy z oliwek.
Sposób wykonania
- Szałwię, rozmaryn, pieprz, sól, i chili umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj.
- Mięso umieść na czystym blacie i wetrzyj w nie powstałą mieszankę. Tak przygotowane ciasno zawiń i zwiąż sznurkiem.
- Wieprzowinę umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyjmij ją z urządzenia i pozostaw do uzyskania temperatury pokojowej.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Naczynie wraz z mięsem włóż do piekarnika i piecz około 3 godziny.
- Po upływie tego czasu podnieś temperaturę do 200°C i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Po wypieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Teraz czas na wykonanie smarowidła, które doda całości smaku. Do miseczki przeciśnij czosnek i dodaj posiekaną pietruszkę. Następnie dodaj pokrojone drobno kapary i anchois. Wlej do całości oliwę i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Mięso pokrój w plastry i wysmaruj je przygotowanym sosem. Podawaj właśnie w takiej wersji. Smacznego!