Do obiadu i na kanapki. Ta włoska pieczeń jest smaczniejsza od każdego mięsa, jakie znasz

Założymy się, że takiej rolady jeszcze w życiu nie jadłeś. Wykonana jest z wieprzowiny, ale to nie wszystko. Przed podaniem polecamy wysmarować ją tymi składnikami. Dzięki temu na podniebieniu poczujemy smak, którego jeszcze wcześniej nie znaliśmy.

Porchetta jest smakołykiem charakterystycznym i znanym na całym świecie. Opracowanie oryginalnej receptury nie jest niestety pewne, a różne źródła mówią co innego. Mieszkańcy Lacjum twierdzą, że to oni są autorami przepisu. W Umbrii natomiast mówi się, że został wymyślony w Nursji, słynącej od czasów rzymskich z hodowli świń. W Górnym Lacjum według legend wywodzi się z epoki etruskiej.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Smakołyk, o którym jest tak głośno to pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami. Wybierając się do Włoch, można jej zasmakować na każdym regionalnym straganie. W niektórych miejscach nie jest tylko dodatkiem, a także specjałem, który na stałe zagościł w kartach restauracyjnych. Jej smak jest na tyle popularny, że gazeta  New York Times uznała ją za jedną z 5 najlepszych potraw na świecie.

Przepis na porchetta, czyli roladę wieprzową

Składniki

  • 3 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści szałwii,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka płatków chili,
  • natka pietruszki
  • łyżka solonych kaparów,
  • 2 filety anchois,
  • sok z jednej cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania

  1. Szałwię, rozmaryn, pieprz, sól, i chili umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj.
  2. Mięso umieść na czystym blacie i wetrzyj w nie powstałą mieszankę. Tak przygotowane ciasno zawiń i zwiąż sznurkiem.
  3. Wieprzowinę umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij ją z urządzenia i pozostaw do uzyskania temperatury pokojowej.
  5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Naczynie wraz z mięsem włóż do piekarnika i piecz około 3 godziny. 
  6. Po upływie tego czasu podnieś temperaturę do 200°C i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Po wypieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  7. Teraz czas na wykonanie smarowidła, które doda całości smaku. Do miseczki przeciśnij czosnek i dodaj posiekaną pietruszkę. Następnie dodaj pokrojone drobno kapary i anchois. Wlej do całości oliwę i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  8. Mięso pokrój w plastry i wysmaruj je przygotowanym sosem. Podawaj właśnie w takiej wersji. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.