• Link został skopiowany

Do obiadu i na kanapki. Ta włoska pieczeń jest smaczniejsza od każdego mięsa, jakie znasz

Założymy się, że takiej rolady jeszcze w życiu nie jadłeś. Wykonana jest z wieprzowiny, ale to nie wszystko. Przed podaniem polecamy wysmarować ją tymi składnikami. Dzięki temu na podniebieniu poczujemy smak, którego jeszcze wcześniej nie znaliśmy.
Rolada wieprzowa pieczona na wolnym ogniu (Porchetta)
Fot. Shutterstock, LEONARDO VITI

Porchetta jest smakołykiem charakterystycznym i znanym na całym świecie. Opracowanie oryginalnej receptury nie jest niestety pewne, a różne źródła mówią co innego. Mieszkańcy Lacjum twierdzą, że to oni są autorami przepisu. W Umbrii natomiast mówi się, że został wymyślony w Nursji, słynącej od czasów rzymskich z hodowli świń. W Górnym Lacjum według legend wywodzi się z epoki etruskiej.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Smakołyk, o którym jest tak głośno to pieczeń wieprzowa nadziewana lokalnymi ziołami. Wybierając się do Włoch, można jej zasmakować na każdym regionalnym straganie. W niektórych miejscach nie jest tylko dodatkiem, a także specjałem, który na stałe zagościł w kartach restauracyjnych. Jej smak jest na tyle popularny, że gazeta  New York Times uznała ją za jedną z 5 najlepszych potraw na świecie.

Przepis na porchetta, czyli roladę wieprzową

Składniki

  • 3 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści szałwii,
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka płatków chili,
  • natka pietruszki
  • łyżka solonych kaparów,
  • 2 filety anchois,
  • sok z jednej cytryny
  • 125 ml oliwy z oliwek.

Sposób wykonania

  1. Szałwię, rozmaryn, pieprz, sól, i chili umieść w miseczce i dokładnie z sobą wymieszaj.
  2. Mięso umieść na czystym blacie i wetrzyj w nie powstałą mieszankę. Tak przygotowane ciasno zawiń i zwiąż sznurkiem.
  3. Wieprzowinę umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw do lodówki na całą noc.
  4. Po tym czasie wyjmij ją z urządzenia i pozostaw do uzyskania temperatury pokojowej.
  5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Naczynie wraz z mięsem włóż do piekarnika i piecz około 3 godziny. 
  6. Po upływie tego czasu podnieś temperaturę do 200°C i piecz mięso przez kolejne 30 minut. Po wypieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  7. Teraz czas na wykonanie smarowidła, które doda całości smaku. Do miseczki przeciśnij czosnek i dodaj posiekaną pietruszkę. Następnie dodaj pokrojone drobno kapary i anchois. Wlej do całości oliwę i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  8. Mięso pokrój w plastry i wysmaruj je przygotowanym sosem. Podawaj właśnie w takiej wersji. Smacznego!
Więcej o: