Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, to już spieszymy z pomocą. W roli głównej znajduje się tak lubiany przez nas kurczak. Pomimo że potrafimy wykonać go na wiele różnych sposobów i tak czasem mamy pustkę w głowie. By to się już nigdy nie przydarzyło, zapisz ten przepis na soczystego kurczaka w marynacie.
Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru
Kurczak w marynacie z majonezu, miodu i musztardy to połączenie delikatności mięsa z intensywnym smakiem marynaty. Soczyste kawałki kurczaka zapieczone w takiej mieszance nabierają bogatego aromatu i złocistego kolorytu. Majonez dodaje kremowej konsystencji, miód nadaje słodkiego posmaku, a musztarda wzbogaca całość o nutę pikantności. Po upieczeniu kurczak staje się pełen wyrazu. Ta marynata nadaje potrawie charakteru, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością.
Przepis na kurczaka w majonezie
Składniki
- 4 piersi z kurczaka,
- łyżka miodu,
- łyżka musztardy,
- 1,5 łyżki majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania
- Miód, musztardę i majonez przenieś do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, sól, pieprz i olej. Dokładnie wymieszaj.
- Pierś z kurczaka oczyść i chrząstek i błonek, następnie podziel na cieńsze kotlety. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka.
- Wszystkie kawałki mięsa umieść w marynacie i wymieszaj tak, by oblepiła ona każdą część. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę polej pozostałą marynatą.
- Gotowe wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40 minut. Podawaj z ugotowanymi warzywami.