By kurczak był miękki i soczysty marynuję go w tych składnikach. Tak dobrego mięsa jeszcze nie jadłeś

Niezależnie od tego, czy chcesz upiec, czy wysmażyć pyszne i soczyste kawałki kurczaka, proponujemy byś zrobił go w tej marynacie. To właśnie ona sprawia, że mięso jest tak pyszne i nie wychodzi suche jak wiór. Ta mieszanka smaków może cię niesamowicie zaskoczyć zarówno przy jego przygotowaniu, jak i spróbowaniu.

Jeśli brakuje ci pomysłu na obiad, to już spieszymy z pomocą. W roli głównej znajduje się tak lubiany przez nas kurczak. Pomimo że potrafimy wykonać go na wiele różnych sposobów i tak czasem mamy pustkę w głowie. By to się już nigdy nie przydarzyło, zapisz ten przepis na soczystego kurczaka w marynacie.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Kurczak w marynacie z majonezu, miodu i musztardy to połączenie delikatności mięsa z intensywnym smakiem marynaty. Soczyste kawałki kurczaka zapieczone w takiej mieszance nabierają bogatego aromatu i złocistego kolorytu. Majonez dodaje kremowej konsystencji, miód nadaje słodkiego posmaku, a musztarda wzbogaca całość o nutę pikantności. Po upieczeniu kurczak staje się pełen wyrazu. Ta marynata nadaje potrawie charakteru, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością.

Przepis na kurczaka w majonezie

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka,
  • łyżka miodu,
  • łyżka musztardy,
  • 1,5 łyżki majonezu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • szczypta ostrej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania

  1. Miód, musztardę i majonez przenieś do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obie papryki, sól, pieprz i olej. Dokładnie wymieszaj.
  2. Pierś z kurczaka oczyść i chrząstek i błonek, następnie podziel na cieńsze kotlety. Każdy z nich rozbij za pomocą tłuczka.
  3. Wszystkie kawałki mięsa umieść w marynacie i wymieszaj tak, by oblepiła ona każdą część. Tak przygotowane mięso włóż do lodówki na około 2 godziny.
  4. Po tym czasie rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Górę polej pozostałą marynatą.
  5. Gotowe wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 40 minut. Podawaj z ugotowanymi warzywami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.