Składnik za 5 zł sprawi, że zrobisz ptysie w ekspresowym tempie. Trudno uwierzyć, że to takie proste

Wykonanie ptysi kojarzy się nam z długim przygotowaniem, dlatego wolimy kupować je w cukierni. Z tym przepisem to się zmieni, a klasyczne ciasteczka pójdą w niepamięć. W takiej wersji i z tym nadzieniem są obłędne i delikatne.

Klasyczne ptysie wykonuje się z ciasta parzonego, które dla wielu osób jest trudne w przygotowaniu. Następnie nadziewa się je kremem śmietankowym i posypuje cukrem pudrem. Nasza wersja znacznie różni się od tej, która jest nam znana. Tak naprawdę nie znajdziemy w niej ani tradycyjnego ciasta, a także możemy zapomnieć o lubianym przez nas kremie. Jednak nie ma się co załamywać, takie ciasteczka są równie smaczne.

Zobacz wideo Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe

Ptysie z tego przepisu wykonane są z gotowego ciasta francuskiego. To właśnie ten składnik znajdziemy w każdym sklepie i to on przyspiesza cały proces ich wykonywania. Zamiast kremu znajdziemy w nich twaróg wymieszany z cukrem i ekstraktem. Takie ciasteczka są szybkim przysmakiem, gdy chcemy zjeść coś słodkiego.

Przepis na ptysie z ciasta francuskiego

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 200 g twarogu,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • jajko,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie rozłóż i delikatnie rozwałkuj. Za pomocą radełka do pizzy pokrój je na kwadraty o wielkości około 5 cm.
  2. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Twaróg przenieś do miski, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę twarogu. Złóż ptysie, spinając brzegi ciasta, aby stworzyć małe kieszonki.
  4. Ułóż ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj, by między nimi zachować odstępy. Każdy z nich wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  5. Blaszkę włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku i piecz około 15-20 minut. Ptysie powinny w tym czasie zrobić się złociste. 
  6. Gdy ptysie będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.