-
Haps
-
Jak przygotować
- Składnik za 5 zł sprawi, że zrobisz ptysie w ekspresowym tempie. Trudno uwierzyć, że to takie proste
Składnik za 5 zł sprawi, że zrobisz ptysie w ekspresowym tempie. Trudno uwierzyć, że to takie proste
Wykonanie ptysi kojarzy się nam z długim przygotowaniem, dlatego wolimy kupować je w cukierni. Z tym przepisem to się zmieni, a klasyczne ciasteczka pójdą w niepamięć. W takiej wersji i z tym nadzieniem są obłędne i delikatne.
Klasyczne ptysie wykonuje się z ciasta parzonego, które dla wielu osób jest trudne w przygotowaniu. Następnie nadziewa się je kremem śmietankowym i posypuje cukrem pudrem. Nasza wersja znacznie różni się od tej, która jest nam znana. Tak naprawdę nie znajdziemy w niej ani tradycyjnego ciasta, a także możemy zapomnieć o lubianym przez nas kremie. Jednak nie ma się co załamywać, takie ciasteczka są równie smaczne.
Zobacz wideo Prosty, szybki i smaczny przepis na rurki ptysiowe
Ptysie z tego przepisu wykonane są z gotowego ciasta francuskiego. To właśnie ten składnik znajdziemy w każdym sklepie i to on przyspiesza cały proces ich wykonywania. Zamiast kremu znajdziemy w nich twaróg wymieszany z cukrem i ekstraktem. Takie ciasteczka są szybkim przysmakiem, gdy chcemy zjeść coś słodkiego.
Przepis na ptysie z ciasta francuskiego
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego,
- 200 g twarogu,
- 2 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Ciasto francuskie rozłóż i delikatnie rozwałkuj. Za pomocą radełka do pizzy pokrój je na kwadraty o wielkości około 5 cm.
- Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Twaróg przenieś do miski, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Na środek każdego kwadratu wyłóż łyżeczkę twarogu. Złóż ptysie, spinając brzegi ciasta, aby stworzyć małe kieszonki.
- Ułóż ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj, by między nimi zachować odstępy. Każdy z nich wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Blaszkę włóż do nagrzanego do 190°C piekarniku i piecz około 15-20 minut. Ptysie powinny w tym czasie zrobić się złociste.
- Gdy ptysie będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.