Karkówka z tego przepisu rozpływa się w ustach. Nie jest sucha jak wiór, tylko miękka i soczysta

Karkówka to smaczne mięso, które wymaga odpowiedniego przygotowania, by było smaczne i soczyste. Dla niektórych przyrządzanie jej to trudna sztuka, z którą niełatwo sobie poradzić. Ten przepis sprawi, że za każdym razem mięso wyjdzie wyborne i każdemu będzie smakować.

W wielu domach mięso jest obowiązkowym elementem obiadu. Obok ziemniaczków i sałatki musi pojawić się w wyjątkowej i smacznej odsłonie. Dziś chcemy pokazać, jak zrobić karkówkę, która będzie rozpływać się w ustach. Dzięki dodatkom jest naprawdę smaczna i to właśnie one dodają jej aromatu.

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

By karkówka wyszła delikatna, a zarazem z charakterem i wypełniona odpowiednim smakiem warto zastosować się do tego przepisu. Oprócz podstawowych przypraw piecze się ją z ziemniakami, marchewką, a na koniec dodaje serek. To on nadaje kremowej konsystencji i aksamitności.

Przepis na karkówkę z warzywami i serem

Składniki

  • 700 g karkówki wieprzowej w plastrach,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g naturalnego serka topionego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekaj na drobno.
  2. Plastry karkówki delikatnie rozbij tłuczkiem. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Wymieszaj i następnie wysmaruj tym mięso.
  3. Gotową karkówkę ułóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 65 minut.
  4. Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a warzywa upieczone. Zdejmij pokrywkę i ułóż na mięsie podzielony na mniejszy kawałki ser topiony. Ponownie włóż całość do piekarnika na następne 10 minut.
  5. Gdy ten czas minie, mięso jest gotowe do podania. Serwuj je z warzywami, wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.