Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, sąsiedzi pytali o przepis. Ich zapach rozchodził się na całe osiedle

Soczyste i miękkie mięso to marzenie każdego. Nic dziwnego, bo nie zawsze takie wychodzi, a nie da się ukryć, że wtedy jest najsmaczniejsze. Jednak z tego przepisu na pewno wyjdzie wyśmienite. Za każdym razem, gdy je robię, wszyscy je chwalą.

Kieszonki z karkówki z nadzieniem grzybowym to danie, które łączy w sobie intensywny smak mięsa z soczystością grzybów. Karkówka, delikatnie pokrojona i nadziewana mieszaniną suszonych grzybów, cebuli i czosnku, tworzy wyjątkową mieszankę smaków. Po wysmażeniu mięso staje się soczyste, a nadzienie grzybowe dodaje mu wyjątkowej głębi. To danie, choć proste w przygotowaniu, zachwyca swoim wyrazistym aromatem.

Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Tak przygotowana karkówka jest Idealna na rodzinny obiad czy specjalne okazje. Można ją podawać z domowym sosem grzybowym lub ze świeżymi ziołami. Połączona z purée ziemniaczanym również smakuje rewelacyjnie.

Przepis na kieszonki wieprzowe nadziewane suszonymi grzybami

Składniki

  • 4 kawałki karkówki wieprzowej,
  • 30 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się grzybami. Włóż je do miseczki i zalej ciepłą wodą. Odstaw na około 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je, zachowując odrobinę płynu z namaczania.
  2. W międzyczasie przygotuj karkówkę. Podziel ją na plastry o grubości około 2 cm. Następnie delikatnie rozetnij każdy kawałek wzdłuż, ale nie do końca, tworząc kieszonki.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić.
  4. Dodaj odcedzone suszone grzyby i smaż przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszaj. Gotowe składniki przenieś do miseczki i lekko ostudź.
  5. Przygotowanym nadzieniem napełnij kieszonki w karkówce. Nakłuj otwory wykałaczkami, aby utrzymać kieszonki zamknięte podczas smażenia.
  6. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Ułóż na niej mięso i smaż karkówkę z dwóch stron przez około 3-4 minuty, aż mięso będzie dobrze przypieczone z zewnątrz i dobrze ugotowane w środku.
  7. Podawaj kieszonki ciepłe, udekorowane świeżymi ziołami lub posiekaną natką pietruszki. Możesz je również oblać domowym sosem grzybowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.