-
Haps
-
Jak przygotować
- Łatwy przepis na pączki. Zrezygnuj z drożdży - bez nich wyjdą jeszcze bardziej puszyste i delikatne
Łatwy przepis na pączki. Zrezygnuj z drożdży - bez nich wyjdą jeszcze bardziej puszyste i delikatne
Jak zrobić najlepsze pączki? Wcale nie musisz męczyć się z ciastem drożdżowym i czekać wielu minut, aż pięknie wyrośnie. Dziś mamy przepis na pączki twarogowe, które są puszyste, mięciutkie i dużo lepsze, niż te z cukierni. Zdziwisz się, jakie to proste.
Jak zrobić pączki bez drożdży i długiego czekania? Przepis na pączki jest banalnie prosty i nikomu nie sprawi problemu, i może brzmi to dziwnie, jednak to najprawdziwsza prawda. Dziś podpowiemy, jak zrobić pączki z twarożku, który są mięciutkie i puszyste. Smakują dużo lepiej niż z cukierni, a będą gotowe w zaledwie kwadrans. Każdy łasuch zatańczy z radości.
Pączki z ntwarożku - raj dla łasuchów w 15 minut
Składniki:
- 300 g półtłustego twarogu,
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
- 3 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody kuchennej,
- 2 pełne łyżki cukru pudru,
- pół łyżeczki esencji waniliowej,
- olej do głębokiego smażenia,
- cukier puder do oprószenia.
Pączki z twarogu - sposób wykonania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij jajka i roztrzep je widelcem. Do innej przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem i sodą.
- Do miski z jajkami dodaj twaróg i cukier oraz esencję waniliową. Wymieszaj lub zmiksuj mikserem na średnich obrotach.
- Mąkę połącz z twarogiem i jajkami. Wyrób ciasto ręcznie i kiedy składniki się połączą, formuj w dłoniach małe pączki.
- W szerokim rondlu lub garnku rozgrzej olej i kiedy będzie gorący, wrzucaj partiami pączki. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż będą jasnobrązowe.
Po usmażeniu połóż pączki na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie oprósz je cukrem pudrem lub polej lukrem albo polewą czekoladową. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe