Sałatka jajeczna dla niektórych jest konkurencją dla znanej wszystkim jarzynowej. Nie dziwię się, bo jej smak jest zaskakujący i pełen aromatów. To zasługa składników, które masz już pod ręką. Oprócz jajek potrzebujesz kukurydzy, selera, pora i ogórków. To takiej mieszanki dodaj jeszcze żółty ser i sos zrobiony z musztardy, majonezu i śmietany.
Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska
Taka sałatka może być podawana na śniadanie, a także jako dodatek do obiadu i szybka przekąska. Prosty w przygotowaniu przepis jest pełen smaku, a do tego pełnowartościowy. Cieszy się on popularnością ze względu na swoją uniwersalność i delikatność. Można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aby cieszyć się nią przez kilka dni.
Przepis na sałatkę jajeczną
Składniki
- 6 jajek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- pół kostki żółtego sera,
- łodyga selera naciowego,
- 4 ogórki konserwowe,
- kawałek białej części pora,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- majonez,
- łyżka śmietany 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą, gotuj je przez około 10-12 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw je do wystudzenia, następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do miski.
- Ogórki oraz seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do naczynia z jajkiem. Ser również zetrzyj na tarce lub pokrój w mniejszą kostkę.
- Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników. Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
- W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z łyżką kwaśnej śmietany i musztardą, dopraw pieprzem i solą.
- Przygotowany sos wlej do naczynia ze składnikami i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
- Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć. Po upływie tego czasu jest gotowa do serwowania.