Gdy powiedziałam, że jest lepsza od jarzynowej, nikt nie wierzył. Teraz każdy chce jeść tylko ją

Sałatki to szybkie w przygotowaniu smakołyki, które podajemy na każdej uroczystości. Lubimy również po nie sięgnąć bez okazji, kiedy to chcemy zjeść coś ekspresowego. Ta sałatka zwala z nóg i sprawia, że zapominamy o wszystkich innych. Moim zdaniem przebija nawet jarzynową.

Sałatka jajeczna dla niektórych jest konkurencją dla znanej wszystkim jarzynowej. Nie dziwię się, bo jej smak jest zaskakujący i pełen aromatów. To zasługa składników, które masz już pod ręką. Oprócz jajek potrzebujesz kukurydzy, selera, pora i ogórków. To takiej mieszanki dodaj jeszcze żółty ser i sos zrobiony z musztardy, majonezu i śmietany.

Zobacz wideo Klasyczna sałatka szopska

Taka sałatka może być podawana na śniadanie, a także jako dodatek do obiadu i szybka przekąska. Prosty w przygotowaniu przepis jest pełen smaku, a do tego pełnowartościowy. Cieszy się on popularnością ze względu na swoją uniwersalność i delikatność. Można ją przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, aby cieszyć się nią przez kilka dni.

Przepis na sałatkę jajeczną

Składniki

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • pół kostki żółtego sera,
  • łodyga selera naciowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • kawałek białej części pora,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • majonez,
  • łyżka śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą, gotuj je przez około 10-12 minut na średnim ogniu. Po ugotowaniu odstaw je do wystudzenia, następnie obierz i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do miski.
  2. Ogórki oraz seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do naczynia z jajkiem. Ser również zetrzyj na tarce lub pokrój w mniejszą kostkę.
  3. Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników. Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
  4. W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z łyżką kwaśnej śmietany i musztardą, dopraw pieprzem i solą.
  5. Przygotowany sos wlej do naczynia ze składnikami  i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
  6. Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć. Po upływie tego czasu jest gotowa do serwowania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.