Tym deserem zajadał się król Francji. Smakuje wykwintnie, kosztuje grosze i jest banalnie prosty

Flan pâtissier to francuski deser, który, choć prosty w wykonaniu, smakuje wręcz wykwintnie. Żeby przygotować budyniową tartę potrzeba jedynie kilku prostych składników i niewiele czasu. Jeżeli masz je wszystkie pod ręką, za pó

Flan pâtissier, nazywany również flan parisien, to prosty deser z arystokratycznym rodowodem - zajadano się nim nawet na dworze króla Henryka IV. Deser ten to rodzaj tarty z kremem budyniowym na kruchym cieście. Chociaż ciasto cieszy się ogromną popularnością w Paryżu, wcale nie trzeba lecieć nad Sekwanę, by go spróbować - wszystkie składniki z pewnością masz już w domu.

Do przygotowania tarty można użyć gotowego ciasta francuskiego oraz kremu cukierniczego, składającego się z mleka, cukru, wanilii, jajek i skrobi ziemniaczanej. Swoją wersją francuskiego deseru podzielił się na Tik Toku półfinalista "MasterChefa", Dominik Czeronek, który dodał do kremu odrobinę pomarańczy.

 

Jak przygotować flan pâtissier? Wszystkie składniki masz już w domu

  • litr mleka
  • laska wanilii lub pasta/ekstrakt waniliowy
  • 240 g cukru
  • 6 jajek
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 ml śmietanki 30 proc.
  • skórka z pomarańczy
    Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • odrobina masła (do posmarowania formy)
  • odrobina cukru
Zobacz wideo Kryzysowa tarta jabłkowa - szybkie, ale efektowne ciasto

Deser przygotujesz w kilka minut, ale zaczekaj z jedzeniem kilka godzin

Przygotowanie deseru zacznij od zagotowania mleka z wanilią. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i skrobią, a następnie powoli dolewaj podgrzane mleko. Gdy wszystkie składniki się połączą, przełóż masę z powrotem do garnka, i gotuj kilka minut, cały czas mieszając. Budyń przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Weź okrągłą formę, najlepiej na tartę, wysmaruj ją masłem i posyp cukrem. Wyłóż na nią ciasto francuskie, żeby pokryło całe dno i boki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do zamrażarki na godzinę. Po wyjęciu kremu wlej śmietankę i zblenduj całość. Dodaj skórkę z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Krem wylej na formę z ciastem i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C, z opcją góra-dół). Krem powinien być zwarty i przypieczony na zewnątrz. Jeżeli się dobrze nie zapiecze, zwiększ temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj przez ok. 10 minut. Po upieczeniu ciasto należy schładzać jeszcze przez kilka godzin.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.