Zrób je, a nigdy nie tkniesz faworków i oponek. Słodkie nadzienie rozpływa się w ustach

Kruche ciasto wypełnione słodkim nadzieniem to smak, który wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Teraz może również kojarzyć się z tłustym czwartkiem. Taki deser godnie zastępuje faworki, a także inne puszyste smakołyki. Zrobienie go jest również bardzo szybkie.

Rurki z kremem zazwyczaj kupuje się prosto z cukierni lub sklepu. Tak naprawdę mało kto robi je samodzielnie w domu. Mogłoby się wydawać, że jest tak dlatego, bo są skomplikowane w wykonaniu. Nic bardziej mylnego, zrobienie ich nie wiąże się z długim przygotowaniem. Aby się o tym przekonać, najlepiej spróbować je zrobić.

Zobacz wideo Rurki z kremem

By rurki z kremem wyszły perfekcyjnie, możesz użyć już gotowego ciasta francuskiego. Skróci to czas przygotowania i będziesz mieć pewność, że będą smaczne i że nie zaliczysz kulinarnej klęski. Do przyrządzenia kremu użyj słodkiej śmietanki, bo właśnie ona idealnie się ubija.

Przepis na rurki z kremem

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • ekstrakt waniliowy,
  • olej,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i pozostaw na 30 minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pęknie podczas rozkładania.
  2. Po tym czasie rozłóż je na blaszce lub czystym blacie. Pokrój na paseczki o grubości około 6 cm.
  3. Z folii aluminiowej zrób niewielkie tuby, które następnie posmaruj olejem.
  4. Zrobione tuby owiń pociętymi paskami z ciasta francuskiego, tworząc rurki.
  5. Tak przygotowane ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
  6. W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę wlej do miski, dodaj 5 kropli ekstraktu waniliowego oraz cukier. Całość ubij na sztywno za pomocą miksera. Następnie krem przełóż do rękawa cukierniczego i umieść w lodówce.
  7. Wypieczone ciasto wyjmij z piekarnika i usuń z niego aluminiowe tuby. Pozostaw do przestygnięcia.
  8. Rurki wypełnij masą śmietankową i posyp cukrem pudrem. Podawaj po wcześniejszym schłodzeniu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.