Pączki bez smażenia to hit na tłusty czwartek. Są tak samo pyszne i można zjeść ich nawet dziesięć

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim pączki, faworki i inne łakocie smażone w głębokim tłuszczu. Jest jednak zdrowsza alternatywa na świętowanie - proponujemy pączki bez smażenia, pieczone w piekarniku.

Ten przepis na pączki jest idealny dla osób, które nie lubią lub z jakiegoś powodu chcą ograniczać tłuste potrawy. Zamiast smażyć łakocie w głębokim tłuszczu, proponujemy je upiec. Tak przygotowane słodycze nie stracą nic na smaku, a można zjeść ich naprawdę dużo bez wyrzutów sumienia. Oczywiście zjedzenie pączka czy dwóch od święta nie sprawi, że przytyjemy, ale warto czasem spróbować zdrowszej alternatywy.

Jak zrobić pieczone pączki? Nie potrzebujesz wymyślnych składników

  • 50 g drożdży świeżych,
  • ok. 850 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 1 jajko,
  • 400 ml mleka,
  • szczypta soli,
  • marmolada różana,
  • cukier puder.
Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Przygotowanie pączków bez smażenia. Nie ma nic łatwiejszego na tłusty czwartek

W dużej misce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, a następnie posyp odrobiną mąki i odstaw na bok. Mleko podgrzej na małym ogniu, a następnie przelej do miski z drożdżami. Dodaj jajko. Osobno rozpuść masło.

Mąkę przesiej do drugiej miski i dodaj odrobinę soli. Mokre składniki przelej do suchych, dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryj gotową masę ściereczką i odstaw na ok. godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformuj równe kulki, a następnie każdą spłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.przez ok. 10 minut. Rumiane pączki wyciągnij do wystudzenia. Gdy przestygną, nadziewaj ciastka marmoladą. Możesz posypać je cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Więcej o: