Gotowanie to najlepszy sposób na spędzanie czasu z najbliższymi. Przygotowanie domowych pizzerinek nie zajmuje dużo czasu i pozwala puścić wodzę fantazji podczas dobierania składników, a przy okazji wyczyścić lodówkę z resztek jedzenia. Jak widać, ten przepis ma same plusy, więc koniecznie należy go wypróbować.
Rozczyn:
Ciasto:
Na wierzch:
Przygotuj rozczyn: do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, oliwę i sól oraz rozczyn. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie, przez około 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po upływie tego czasu wyrabiaj masę jeszcze przez 2-3 minuty. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na minimum 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 7-8 części. Każdą cześć rozciągnij dłońmi na kształt koła i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środki ciasta wysmaruj przecierem pomidorowym, posyp oregano i tartym serem. Na wierzch ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni na dolnej półce piekarnika. Pizzerinki będą gotowe, gdy ser się rozpuści, a boki zarumienią.