Najlepszy przepis na wspólne gotowanie. Wykorzystaj mąkę i resztki z lodówki i przygotuj pizzerinki

Pizzerinki to świetny pomysł na wspólne gotowanie razem z przyjaciółmi lub dziećmi, ponieważ każdy może wrzucić na ciasto to, co najbardziej lubi - nawet ananasa. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy weekendzie będzie jak znalazł.

Gotowanie to najlepszy sposób na spędzanie czasu z najbliższymi. Przygotowanie domowych pizzerinek nie zajmuje dużo czasu i pozwala puścić wodzę fantazji podczas dobierania składników, a przy okazji wyczyścić lodówkę z resztek jedzenia. Jak widać, ten przepis ma same plusy, więc koniecznie należy go wypróbować.

Przepis na domowe pizzerinki. Wykorzystaj składniki, które masz w domu

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 50 ml ciepłej wody,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej.
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 150 ml letniej wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli.

Na wierzch:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka oregano lub przyprawy do pizzy,
  • 150 g startej mozzarelli lub innego sera, który masz pod ręką,
  • ulubione dodatki do pizzy: mogą być pieczarki, warzywa, czy wędliny.

Domowe pizzerinki. Najlepszy przepis na gotowanie z bliskimi

Przygotuj rozczyn: do miseczki wkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i mąkę pszenną. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj wodę, oliwę i sól oraz rozczyn. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie, przez około 5 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po upływie tego czasu wyrabiaj masę jeszcze przez 2-3 minuty. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na minimum 40 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na 7-8 części. Każdą cześć rozciągnij dłońmi na kształt koła i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środki ciasta wysmaruj przecierem pomidorowym, posyp oregano i tartym serem. Na wierzch ułóż ulubione dodatki. Piecz przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni na dolnej półce piekarnika. Pizzerinki będą gotowe, gdy ser się rozpuści, a boki zarumienią.

Więcej o: