Dość pączków i faworków. Jest nowy król tłustego czwartku. Ten deser zmiecie konkurencję

Eklery to kultowe ciastka uwielbiane przez dużych i małych. Te słodkie wypieki piętrzą się w każdej cukierni i kuszą delikatnym kremem. Nie każdy jednak wie, że ten kultowy deser bez większego problemu można zrobić w domu z kilku prostych składników. To idealna alternatywa dla pączków i faworków w tłusty czwartek.

Co oprócz pączków i faworków na tłusty czwartek? Idealnie sprawdzą się tu eklery z ciasta parzonego wypełnione kremem z bitej śmietany. Przygotowanie nie jest wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać.

Domowe eklery - potrzebujesz tylko sześciu składników

  • 180 gramów mąki pszennej typ 450
  • 120 g masła
  • szklanka wody
  • 4 średnie jajka (w temperaturze pokojowej)

Krem śmietanowy:

  • szklanka śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Jak przygotować domowe eklery?

Weź garnek, wlej do niego wodę i dodaj masło. Całość podgrzewaj do roztopienia tłuszczu. Gdy woda zacznie się lekko gotować, zdejmij garnek z palnika i wsyp do niego mąkę, energicznie mieszając. Gdy otrzymasz jednolitą masę, postaw naczynie na małym ogniu i mieszaj około minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek. Wtedy zdejmij garnek z ognia i odstaw do całkowitego przestygnięcia.

Gdy ciasto przestygnie, pojedynczo dodawaj do niego jajka. Po wbiciu każdego dokładnie ucieraj masę aż stanie się jednolita. Wykonując tę czynność możesz wspomagać się mikserem.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni, program góra/dół. Ciasto na eklery przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 1 cm. Na szeroką blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj paski. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między eklerami, ponieważ ciasto podczas pieczenia mocno wyrasta. Jeżeli nie zużyjesz całego ciasta od razu, możesz piec eklery na raty. 

Piecz eklery w temperaturze 190 st. C przez około 30-35 minut, aż wyrosną. Ważne, aby w tym czasie nie otwierać piekarnika. Gotowe eklery wystudź na metalowej kratce i przekrój na dwie części.

Śmietankę i cukier puder zmiksuj na średnich lub wysokich obrotach miksera przez około dwie minuty, aż powstanie gęsta i sztywna bita śmietana. Należy pilnować konsystencji, aby się nie zwarzyła. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na dolną część eklerka, na którą następnie nałożysz górną część. Gotowe ciastka możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.