Takich pączków szukałam w cukierniach i nie znalazłam. Zrobiłam je w domu i okazały się najlepsze

Tłusty czwartek to święto rozpusty i właśnie wtedy pozwalamy sobie na zjedzenie większej ilości słodyczy. Na stołach pojawiają się pączki, faworki, oponki, a także gniazdka. Każdy z tych smakołyków wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. By dodać do całości jeszcze więcej niecodziennych smaków, zrób te słodkie bułeczki. Środek jest naprawdę pyszny.

Tłusty czwartek już jutro, a to oznacza, że w wielu domach przygotowuje się je w wielkich ilościach. Te zakupione w sklepach i cukierniach również już czekają, by za kilka godzin móc się nimi objadać. Najpopularniejsze smaki, jakie możemy wyróżnić w pączkach to konfitura z róży, budyń, a także czekolada lub toffi. Takimi właśnie nadzieniami można umilić sobie każdy dzień. A naszym zdaniem w tak wyjątkową okazję warto zjeść coś wyjątkowego.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Aby zasmakować pączków o nietypowym smaku, warto wykorzystać ten przepis. To receptura, która sprawia, że nie chce się jeść nic innego. W środku miękkiej bułeczki znajduje się orzechowe nadzienie. Wierzch polany jest domowym lukrem i posypany posiekanymi orzechami włoskimi.

Przepis na pączki orzechowe

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • krem orzechowy do nadziewania,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 100 g cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Świeże drożdże rozkrusz do miseczki i wlej ciepłe mleko. Do składników dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na około 15 minut, by drożdże mogły się aktywować.
  2. Po tym czasie zajmij się ciastem. W misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Dodaj jajka, roztopione wcześniej masło i lekko wyrośnięte drożdże wymieszane z mlekiem. Zagnieć dokładnie ciasto, by było gładkie i elastyczne.
  3. Gotowe przykryj czystą ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Trwa to około 1-1,5 godziny.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
  5. Na środku każdego kółka umieść łyżeczkę kremu orzechowego, a następnie zlep końce, tworząc pączki.
  6. Olej rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron, następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręczniku.
  7. Gdy ostygną oblej je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Na koniec posyp je posiekanymi orzechami włoskimi.
Więcej o:
Copyright © Agora SA