-
Haps
-
Jak przygotować
- Takich pączków szukałam w cukierniach i nie znalazłam. Zrobiłam je w domu i okazały się najlepsze
Takich pączków szukałam w cukierniach i nie znalazłam. Zrobiłam je w domu i okazały się najlepsze
Tłusty czwartek to święto rozpusty i właśnie wtedy pozwalamy sobie na zjedzenie większej ilości słodyczy. Na stołach pojawiają się pączki, faworki, oponki, a także gniazdka. Każdy z tych smakołyków wyróżnia się swoim smakiem i wyglądem. By dodać do całości jeszcze więcej niecodziennych smaków, zrób te słodkie bułeczki. Środek jest naprawdę pyszny.
Tłusty czwartek już jutro, a to oznacza, że w wielu domach przygotowuje się je w wielkich ilościach. Te zakupione w sklepach i cukierniach również już czekają, by za kilka godzin móc się nimi objadać. Najpopularniejsze smaki, jakie możemy wyróżnić w pączkach to konfitura z róży, budyń, a także czekolada lub toffi. Takimi właśnie nadzieniami można umilić sobie każdy dzień. A naszym zdaniem w tak wyjątkową okazję warto zjeść coś wyjątkowego.
Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie
Aby zasmakować pączków o nietypowym smaku, warto wykorzystać ten przepis. To receptura, która sprawia, że nie chce się jeść nic innego. W środku miękkiej bułeczki znajduje się orzechowe nadzienie. Wierzch polany jest domowym lukrem i posypany posiekanymi orzechami włoskimi.
Przepis na pączki orzechowe
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- szczypta soli,
- krem orzechowy do nadziewania,
- 150 g orzechów włoskich,
- 100 g cukru pudru,
- sok z jednej cytryny,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Świeże drożdże rozkrusz do miseczki i wlej ciepłe mleko. Do składników dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na około 15 minut, by drożdże mogły się aktywować.
- Po tym czasie zajmij się ciastem. W misce wymieszaj przesianą mąkę z cukrem i solą. Dodaj jajka, roztopione wcześniej masło i lekko wyrośnięte drożdże wymieszane z mlekiem. Zagnieć dokładnie ciasto, by było gładkie i elastyczne.
- Gotowe przykryj czystą ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Trwa to około 1-1,5 godziny.
- Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Wytnij kółka za pomocą szklanki lub foremki.
- Na środku każdego kółka umieść łyżeczkę kremu orzechowego, a następnie zlep końce, tworząc pączki.
- Olej rozgrzej w garnku lub głębokiej patelni. Smaż pączki na złoty kolor z obu stron, następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręczniku.
- Gdy ostygną oblej je lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Na koniec posyp je posiekanymi orzechami włoskimi.