W tych pączkach nie ma ani drożdży, ani sera. Smakują jak pierwszy dzień urlopu

Kiedyś pączki jadano w wersji wytrawnej. Potem triumfy święciły najpopularniejsze obecnie pączki z ciasta drożdżowego, ale na słodko. Coraz częściej jednak poszukujemy przepisów szybszych i łatwiejszych. Pojawiają się więc różnego rodzaju pączki serowe, np. z mascarpone lub twarogowe. My chcemy zaproponować wam jeszcze coś innego - pączki na kefirze.

Wszelkiego rodzaju pączki serowe, czy to pączki z mascarpone, czy twarogowe, czy z serkiem homogenizowanym, zdobywają coraz większą popularność. Wszystko dlatego, że do ich przygotowania nie trzeba używać drożdży, a więc omijamy cały etap oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Takich pączuszków zwykle się też niczym nie nadziewa, więc pracy jest przy nich mniej i są też mniej słodkie, co niektórzy szczególnie sobie cenią. 

Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na arcyłatwe pączki z serka waniliowego

Do tego grona można dodać kolejne pączki, które robi się inaczej niż klasyczne. To pączki na kefirze. Jak sama nazwa wskazuje, nie używamy do nich ani żadnego sera, ani drożdży jak w tradycyjnych słodkościach. Jesteście ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej.

Przepis na pączki na kefirze. Smakują tak dobrze, jak pierwszy dzień urlopu

Składniki:

  • 200 ml kefiru,
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieść kefir i jajka. Wymieszaj i dodaj suche składniki. Na koniec wsyp sodę oczyszczoną. Składniki najpierw wymieszaj łyżką, a potem rękami. Uformuj kulę i odrywaj z niej nieduże kawałki ciasta. Z każdego zrób kuleczkę mniej więcej wielkości orzecha włoskiego.

W garnku rozgrzej olej do około 175-180 stopni Celsjusza. Wrzucaj do niego po kilka kuleczek i smaż z obu stron, aż ładnie się zarumienią. Wyławiaj je łyżką cedzakową i przekładaj na talerz z ręcznikiem papierowym, by odsączyć pączki na kefirze z tłuszczu. Gdy trochę przestygną, posyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Pączki na kefirze są miękkie i puszyste. Robi się je bardzo szybko i raczej nikt nie powinien mieć problemów z ich przygotowaniem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA