• Link został skopiowany

Chcesz celebrować święto pizzy, ale nie masz czasu i nie śmierdzisz groszem? Tę zrobisz w kwadrans

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jeśli nie chcemy tracić kroci w pizzerii, a jednocześnie nie mamy czasu, by spędzać dużo czasu w kuchni na jej przygotowanie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Pizza (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pexels-katerina-holmes-

Pizzę domową można przygotować na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że można ją zrobić w kwadrans i to bez użycia piekarnika! Podpowiadamy, jak zrobić pizzę w 15 minut. Gwarantujemy, nikt się jej nie oprze.

Zobacz wideo Pizza Bianca

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Pizza w 15 minut - przepis, który bije wszystkie inne na głowę

Ci, którzy mówią, że nie da się przygotować pizzy w 15 minut, zdecydowanie się mylą. Oto bardzo prosty przepis dla zabieganych lub leniwych, który zawsze działa. Do wykonania takiej pizzy nie potrzebujemy nawet piekarnika, co z pewnością ucieszy studentów i osoby wynajmujące mieszkania, w których brakuje takiego sprzętu. Wystarczy patelnia, by hucznie obchodzić dzień pizzy! 

Składniki na ciasto: 

  • 3 łyżki oliwy
  • niepełna szklanka wody, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • sól, zioła prowansalskie, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Składniki na sos oraz dodatki: 

  • starta mozzarella, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 1 słoiczek przecieru lub pół słoiczka koncentratu pomidorowego, 
  • 100-150 g szynki
  • sól, zioła, ulubione przyprawy. 

Dzień Pizzy 2024. Najlepsza pizza - przepis dla zapracowanych 

Sposób przygotowania: 

  1. Połącz wszystkie składniki na ciasto. 
  2. Dokładnie wymieszaj i wyrób. 
  3. Wykonaj sos. Podsmaż przecier połączony z przyprawami na oliwie. 
  4. Podziel ciasto na trzy części. Rozwałkuj na kształt pizzy. 
  5. Weź drugą patelnię. Posmaruj ją olejem i rozłóż placek. Smaż, aż się zarumieni. 
  6. Obróć na drugą stronę i posmaruj sosem. 
  7. Wyłóż wszystkie ulubione dodatki. 
  8. Przykryj przykrywką i smaż przez kilka minut pod przykryciem. Podawaj, gdy jest jeszcze gorąca. Smacznego! 
Więcej o: