-
Haps
-
Jak przygotować
- Po co kupować ciasta w sklepie, skoro istnieje ten przepis. Bez pieczenia, a smak jest znakomity
Po co kupować ciasta w sklepie, skoro istnieje ten przepis. Bez pieczenia, a smak jest znakomity
Wybierając deser, który chcemy zjeść często sugerujemy się sposobem jego wykonania. Najczęściej zabieramy się za wykonanie takiego, który jest prosty, a do tego tani. Ten przepis łączy to wszystko i w dodatku jest naprawdę pyszny. Potrzebujesz zaledwie 6 składników, by go zrobić.
Pragniesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem, który jest nie tylko pyszny, ale również prosty w przygotowaniu? Ten przepis spełni twoje oczekiwania, a do tego składa się z zaledwie 6 składników i nie wymaga użycia piekarnika. Spód z herbatników nadaje mu delikatnego smaku, podczas gdy jogurt dodaje kremowej konsystencji. Dodatek świeżych malin sprawia, że całość jest orzeźwiająca.
Zobacz wideo Galette z truskawkami
Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Wystarczy wymieszaj wszystkie podane składniki i przelać je do formy. Na sam koniec trzeba włożyć je do lodówki, by masa stężała i uzyskała odpowiednią konsystencję.
Przepis na ciasto owocowe bez pieczenia
Składniki
- 250 g herbatników,
- 100 g masła,
- 500 g malin,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 80 g galaretki malinowej,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania
- Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera lub umieść je w woreczku i rozgnieć wałkiem, aby uzyskać drobne kawałki. Masło umieść w rondelku i roztop je na średnim ogniu.
- Do miski przenieś ciastka i masło, delikatnie wymieszaj do połączenia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na dnie ułóż masę z herbatników. Rozłóż ją na całą powierzchnię formy. Gotową włóż do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie przygotuj galaretkę. Rozpuść ją w gorącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw, aby ostygła, ale nie zaczęła tężeć.
- W dużej misce wymieszaj jogurt z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Po 30 minutach wyjmij formę z lodówki. Na stężały spód wyłóż warstwę oczyszczonych malin. Delikatnie wlej jogurt na owoce, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
- Następnie wlej ostudzoną galaretkę na wierzch ciasta, aby pokryć owocową warstwę.
- Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż stężeje. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.