Po co kupować ciasta w sklepie, skoro istnieje ten przepis. Bez pieczenia, a smak jest znakomity

Wybierając deser, który chcemy zjeść często sugerujemy się sposobem jego wykonania. Najczęściej zabieramy się za wykonanie takiego, który jest prosty, a do tego tani. Ten przepis łączy to wszystko i w dodatku jest naprawdę pyszny. Potrzebujesz zaledwie 6 składników, by go zrobić.

Pragniesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym deserem, który jest nie tylko pyszny, ale również prosty w przygotowaniu? Ten przepis spełni twoje oczekiwania, a do tego składa się z zaledwie 6 składników i nie wymaga użycia piekarnika. Spód z herbatników nadaje mu delikatnego smaku, podczas gdy jogurt dodaje kremowej konsystencji. Dodatek świeżych malin sprawia, że całość jest orzeźwiająca.

Zobacz wideo Galette z truskawkami

Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Wystarczy wymieszaj wszystkie podane składniki i przelać je do formy. Na sam koniec trzeba włożyć je do lodówki, by masa stężała i uzyskała odpowiednią konsystencję. 

Przepis na ciasto owocowe bez pieczenia

Składniki

  • 250 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 500 g malin,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g galaretki malinowej,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania

  1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera lub umieść je w woreczku i rozgnieć wałkiem, aby uzyskać drobne kawałki. Masło umieść w rondelku i roztop je na średnim ogniu.
  2. Do miski przenieś ciastka i masło, delikatnie wymieszaj do połączenia.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie na dnie ułóż masę z herbatników. Rozłóż ją na całą powierzchnię formy. Gotową włóż do lodówki na około 30 minut.
  4. W tym czasie przygotuj galaretkę. Rozpuść ją w gorącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw, aby ostygła, ale nie zaczęła tężeć.
  5. W dużej misce wymieszaj jogurt z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Po 30 minutach wyjmij formę z lodówki. Na stężały spód wyłóż warstwę oczyszczonych malin. Delikatnie wlej jogurt na owoce, równomiernie rozprowadzając go po powierzchni.
  7. Następnie wlej ostudzoną galaretkę na wierzch ciasta, aby pokryć owocową warstwę.
  8. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż stężeje. Po tym czasie deser jest gotowy do podania.
Więcej o: