-
Haps
-
Jak przygotować
- Makaron z krewetkami i niespodzianką. Idealny na walentynki - rozpala wszystkie zmysły
Szybki makaron z krewetkami i niespodzianką. Idealny na walentynki - rozpala wszystkie zmysły
Makaron z krewetkami to idealna propozycja na romantyczną kolację, nie koniecznie tylko na walentynki. Przepis jest banalny, a dzięki wyjątkowemu składnikowi, makaron z krewetkami rozpala zmysły i wprowadza w przyjemny nastrój. To tylko chwila roboty.
Makaron z krewetkami to idealny pomysł na kolację we dwoje lub na obiad, kiedy chcesz poczuć się jak w najlepszej restauracji. Przepis jest banalny, a krewetek możesz dodać tyle, ile chcesz. Oprócz krewetek ważne są jeszcze inne, smaczne dodatki i coś, co nieodłącznie kojarzy się z romantyczną kolacją - chodzi o wino. Jak wiadomo, do owoców morza najlepiej pasuje białe i wytrawne wino. Nie martw się jednak - nie będzie to pijany makaron - alkohol odparuje i zostawi tylko swój głęboki smak.
Makaron z krewetkami - rozpal zmysły owocami morza w dobrym towarzystwie
Składniki:
- ok. 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti,
- 300-400 g krewetek,
- duża garść szpinaku,
- kilka suszonych pomidorów,
- 3 ząbki czosnku,
- masło,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz do smaku.
Makaron z krewetkami - sposób wykonania:
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Kiedy się ugotuje, odlej 1 szklankę wody spod makaronu.
- Gdy makaron się gotuje, zajmij się resztą. Na patelni porządnie rozgrzej dużą łyżkę masła. Następnie dodaj krewetki i kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone suszone pomidory - nie za dużo, wystarczą już tylko cztery. Dodaj także szpinak i całość lekko osól i dodaj pieprz.
- Dodaj ugotowany makaron i wlej wino. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj całość przez 5 minut, by alkohol odparował. Następnie dodaj wodę spod makaronu, zmniejsz moc palnika i duś przez chwilę.
Taki makaron możesz udekorować posiekaną natką lub odrobiną startego parmezanu. Pamiętaj jednak o ważnej rzeczy - przed smażeniem krewetki trzeba oczyścić. Najlepiej wybieraj krewetki surowe w pancerzykach. Pancerzyki należy usunąć i pozbyć się także układu trawiennego krewetki - to cienka "nitka" biegnąca wzdłuż zewnętrznej części skorupiaka.