Szybki makaron z krewetkami i niespodzianką. Idealny na walentynki - rozpala wszystkie zmysły

Makaron z krewetkami to idealna propozycja na romantyczną kolację, nie koniecznie tylko na walentynki. Przepis jest banalny, a dzięki wyjątkowemu składnikowi, makaron z krewetkami rozpala zmysły i wprowadza w przyjemny nastrój. To tylko chwila roboty.

Makaron z krewetkami to idealny pomysł na kolację we dwoje lub na obiad, kiedy chcesz poczuć się jak w najlepszej restauracji. Przepis jest banalny, a krewetek możesz dodać tyle, ile chcesz. Oprócz krewetek ważne są jeszcze inne, smaczne dodatki i coś, co nieodłącznie kojarzy się z romantyczną kolacją - chodzi o wino. Jak wiadomo, do owoców morza najlepiej pasuje białe i wytrawne wino. Nie martw się jednak - nie będzie to pijany makaron - alkohol odparuje i zostawi tylko swój głęboki smak. 

Zobacz wideo

Makaron z krewetkami - rozpal zmysły owocami morza w dobrym towarzystwie

Składniki:

  • ok. 300 g ulubionego makaronu, najlepiej spaghetti,
  • 300-400 g krewetek,
  • duża garść szpinaku,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • masło, 
  • pół szklanki białego wytrawnego wina, 
  • sól, pieprz do smaku.

Makaron z krewetkami - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Kiedy się ugotuje, odlej 1 szklankę wody spod makaronu.
  2. Gdy makaron się gotuje, zajmij się resztą. Na patelni porządnie rozgrzej dużą łyżkę masła. Następnie dodaj krewetki i kiedy zaczną zmieniać kolor, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone suszone pomidory - nie za dużo, wystarczą już tylko cztery. Dodaj także szpinak i całość lekko osól i dodaj pieprz. 
  3. Dodaj ugotowany makaron i wlej wino. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj całość przez 5 minut, by alkohol odparował. Następnie dodaj wodę spod makaronu, zmniejsz moc palnika i duś przez chwilę. 

Taki makaron możesz udekorować posiekaną natką lub odrobiną startego parmezanu. Pamiętaj jednak o ważnej rzeczy - przed smażeniem krewetki trzeba oczyścić. Najlepiej wybieraj krewetki surowe w pancerzykach. Pancerzyki należy usunąć i pozbyć się także układu trawiennego krewetki - to cienka "nitka" biegnąca wzdłuż zewnętrznej części skorupiaka. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.