Tania sałatka na każdą okazję. Pokrój w paski i wymieszaj z sosem - każdy poprosi o dokładkę

Sałatka paseczkowa to idealny pomysł na dodatek do śniadania, pomysł na przystawkę podczas spotkań w większym gronie oraz pomysł na lunch. Przepis na sałatkę paseczkową jest banalny, najważniejsza jest tania i niedoceniana, a przecież smaczna mortadela, ser i kilka innych składników. Jednak robotę robi sos - sama go wymyśliłam.

Sałatka z mortadelą to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do kanapek albo tostów. Robi się ją szybko i jest tania, ale to nie jedyne jej zalety. Niektórym mortadela kojarzy się z czymś tanim, niesmacznym i ogólnie - ze słusznie minionymi czasami PRL. Prawda jest taka, że dobrej jakości mortadela może smakować naprawdę pysznie i niech za przykład posłuży ta sałatka paseczkowa. Idealna do piwa, ale i tak najlepiej smakuje na świeżej pajdzie chleba. Co jest ważne? Nie mieszaj jej z majonezem. Zrób sos, który sprawdzi się także do domowych hamburgerów i zapiekanek. Pycha, oj pycha!

Zobacz wideo

Tania sałatka z mortadelą. Najlepszy jest sos

Składniki:

  • 400 g mortadeli,
  • 300 g żółtego sera,
  • 200 g ogórków korniszonów,
  • 1 niewielka cebula,
  • kilka kaparów (opcjonalnie)
  • ok. 100 g marynowanych pieczarek lub innych marynowanych grzybków, 

Sos:

  • 3 łyżki majonezu, 
  • 1 czubata łyżka musztardy, 
  • 1 łyżka octu jabłkowego, 
  • 1 łyżeczka sosu sriracha, 
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku.

Tania sałatka paseczkowa - sposób wykonania:

  1. Sałatka paseczkowa - jak sama nazwa wskazuje, stworzona jest z pasków. Wszystkie składniki pokrój w cienkie paski. Z grzybami może być problem - je możesz pokroić w kostkę, a kapary na pół lub na ćwierć. Całość przełóż do miski. 
  2. Przygotuj sos. Do miseczki włóż majonez, dodaj musztardę oraz sos sriracha. W przepisie podałam łyżeczkę - jeśli lubisz jednak pikantny smak, dodaj więcej lub dołóż odrobinę pieprzy cayenne. Dołóż także czosnek niedźwiedzi i przyprawy. Całość wymieszaj. 
  3. Powstałym sosem zalej składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Nie zapomnij oczywiście o odrobinie octu jabłkowego - jeśli dodasz za dużo srirachy, ten dodatek nie będzie potrzebny. Pamiętaj, że kapary same w sobie są już dość intensywne w smaku. 
  4. Sałatkę wymieszaną z sosem włóż do lodówki na 2 godziny. Wówczas składniki się połączą, a smaki się przenikną. Taka sałatka "po taniości" będzie smakowała każdemu. 

Wskazówka: Do sałatki paseczkowej możesz dodać ugotowane ziemniaki i pokrojone w kostkę. Taka sałatka będzie idealna do grilla, więc zapamiętaj ten przepis przed nadejściem wiosny. Pamiętaj jednak, żeby wybierać ziemniaki o niskiej zawartości skrobi. Wówczas nie rozpadną się podczas gotowania.

Więcej o: