-
Haps
-
Jak przygotować
- Teściowa mówi, że jest smaczniejszy od pasztetu. Na pewno postawie to na wielkanocnym stole
Teściowa mówi, że jest smaczniejszy od pasztetu. Na pewno postawie to na wielkanocnym stole
Zachwyca wszystkich swoim wyglądem, jest bardzo sycący, a w środku skrywa niespodziankę. Taki opis pasuje do wielu dań, ale tylko w tym przypadku mogę się z nim zgodzić. Pasuje na każdą uroczystość, ale robi też furorę w okresie Wielkanocy. W tym roku musisz położyć go na świątecznym stole.
Przeszukując miejsca z przepisami, niektóre dania wybijają się ponad innymi. Jednym z nich jest klops z jajkiem, czyli tradycyjne danie, które można podać przy każdej możliwej okazji. To kombinacja mięsa mielonego, które otula ugotowane w całości jajko znajdujące się w foremce.
Zobacz wideo Pieczeń rzymska
Klops z jajkiem to nie tylko danie na obiad czy kolację, ale także tradycyjny element wielkanocnego stołu. Jego obecność wśród potraw świątecznych podkreśla charakter i rodzinny klimat tego święta. Wyjątkowość tego klopsa tkwi nie tylko w jego smaku, ale także w tym jak wygląda. Chrupiąca i wypieczona skorupka idealnie łączy się z miękkimi i ciepłymi jajkami.
Przepis na domowy klops z jajkiem
Składniki
- 750 g mielonego mięsa,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 2 łyżki bułki tartej,
- łyżeczka świeżej natki pietruszki,
- pół łyżeczki majeranku,
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- płaska łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- łyżeczka oleju.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Powinna być ona lekko zarumieniona.
- Kajzerkę umieść w misce i zalej mlekiem. Pozostaw ją na kilka minut do namoczenia. Po tym czasie porządnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i umieść w drugim naczyniu. Dodaj do niej mięso mielone, wbij 2 jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz podane wyżej przyprawy. Na końcu dodać bułkę tartą i przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Blaszkę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wyłóż połowę mięsnej masy. Następnie ułóż na niej ugotowane i obrane jajka. Przykryj je drugą połową masy mięsnej.
- Wierzch mięsa posmaruj olejem. Wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika, przez około godzinę. Po tym czasie pieczeń jest gotowa do podania.