Teściowa mówi, że jest smaczniejszy od pasztetu. Na pewno postawie to na wielkanocnym stole

Zachwyca wszystkich swoim wyglądem, jest bardzo sycący, a w środku skrywa niespodziankę. Taki opis pasuje do wielu dań, ale tylko w tym przypadku mogę się z nim zgodzić. Pasuje na każdą uroczystość, ale robi też furorę w okresie Wielkanocy. W tym roku musisz położyć go na świątecznym stole.

Przeszukując miejsca z przepisami, niektóre dania wybijają się ponad innymi. Jednym z nich jest klops z jajkiem, czyli tradycyjne danie, które można podać przy każdej możliwej okazji. To kombinacja mięsa mielonego, które otula ugotowane w całości jajko znajdujące się w foremce.

Zobacz wideo Pieczeń rzymska

Klops z jajkiem to nie tylko danie na obiad czy kolację, ale także tradycyjny element wielkanocnego stołu. Jego obecność wśród potraw świątecznych podkreśla charakter i rodzinny klimat tego święta. Wyjątkowość tego klopsa tkwi nie tylko w jego smaku, ale także w tym jak wygląda. Chrupiąca i wypieczona skorupka idealnie łączy się z miękkimi i ciepłymi jajkami.

Przepis na domowy klops z jajkiem

Składniki

  • 750 g mielonego mięsa,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżeczka świeżej natki pietruszki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • płaska łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • łyżeczka oleju.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Powinna być ona lekko zarumieniona.
  2. Kajzerkę umieść w misce i zalej mlekiem. Pozostaw ją na kilka minut do namoczenia. Po tym czasie porządnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i umieść w drugim naczyniu. Dodaj do niej mięso mielone, wbij 2 jajka, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz podane wyżej przyprawy. Na końcu dodać bułkę tartą i przysmażoną cebulę. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Blaszkę wysmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wyłóż połowę mięsnej masy. Następnie ułóż na niej ugotowane i obrane jajka. Przykryj je drugą połową masy mięsnej.
  4. Wierzch mięsa posmaruj olejem. Wstaw całość do nagrzanego do 180°C piekarnika, przez około godzinę. Po tym czasie pieczeń jest gotowa do podania.
Więcej o: