Mistrzowska kanapka wypełniona dobrociami. Zapomnisz o tej z wędliną i serem

Śniadaniowe kanapki zazwyczaj są ograniczone w składnikach. Na kromkę chleba układa się wędlinę i ser, czasem niektórzy dorzucają jeszcze warzywo. Za to ta kanapka wypełniona jest po brzegi, a każdy kęs to nowe doznanie smakowe. Właśnie taką będziesz jadł codziennie.

Kanapka Rouben to niezwykła kombinacja smaków, która zachwyca zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ale skąd pochodzi ta pyszna przekąska? Tradycyjnie kanapka Reuben pochodzi z amerykańskiej kuchni żydowskiej i jest inspiracją z klasycznego dania żydowskiego, ale z pewnymi modyfikacjami. Zazwyczaj zrobiona jest z chleba żytniego lub pszennego, grubo pokrojonego mięsa wołowego wędzonego, kiszonej kapusty, sera szwajcarskiego i marynowanych ogórków. A wszystko to oblane jest sosem 1000 wysp.

Zobacz wideo Kanapka, która tonie w bekonie

Ta kanapka jest bogata w składniki i może być sycącym i pożywnym śniadaniem lub ciekawą kolacją. Kanapka Reuben to doskonały wybór dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, ale jednocześnie prostego i smacznego.

Przepis na kanapkę Reuben

Składniki

  • 8 kromek chleba,
  • 400 g mięsa wołowego wędzonego,
  • 200 g sera żółtego w plastrach,
  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 100 g kiszonych ogórków,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • masło do smarowania chleba,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Gdy będzie nagrzana, ułóż na niej plastry mięsa wołowego i podsmaż je przez kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią.
  2. Gdy mięso się zarumieni, zdejmij je i na tej samej patelni podsmaż kromki wysmarowane warstwą masła. Powinny mieć one złocisty kolor.
  3. W małej misce wymieszaj majonez i musztardę, aby uzyskać sos. Dosyp do mieszanki sól i pieprz.
  4. Na jednej kromce chleba rozsmaruj przygotowany sos majonezowo-musztardowy. Na wierzchu ułóż plastry mięsa wołowego, odciśniętą kiszoną kapustę, plasterki sera żółtego oraz pokrojone w plastry ogórki.
  5. Przykryj składniki drugą kromką chleba i delikatnie dociskaj, aby składniki się połączyły. Powtórz ten proces z resztą składników. Gotowe kanapki Reuben możesz podać na ciepło lub na zimno. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.