Przysmak z mazur, który zastąpi cały obiad. O tym specjalne będzie w twoim domu głośno

Dania regionalne na szczęście coraz częściej wychodzą poza miejsca skąd pochodzą. Dzięki temu cała Polska może poznać ich smak i wyjątkowy aromat. Tak właśnie jest z tym mazurskim specjałem. Wypełniony po brzegi farszem i wysmażony na złoto zapełnia nas na długie godziny.

Farszynki to mazurskie tradycyjne danie, które składa się z mięsno-jajecznego farszu. Najczęściej wykorzystuje się do niego mięso z rosołu. Doskonale smakuje podawane wraz z czerwonym barszczem lub w towarzystwie kaszy i sałatki.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Taki smakołyk jest naprawdę warty przygotowań. Jego smak jest ciekawy i z pewnością nigdy wcześniej nie jadłeś czegoś podobnego. To idealna alternatywa dla klasycznych i bardzo dobrze nam znanych mielonych czy schabowych.

Przepis na farszynki babci

Składniki na ciasto

  • 500 g ziemniaków mącznych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko.

Składniki na farsz

  • 400 g ugotowanego mięsa,
  • średnia cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania 

  1. Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź i odstaw na około 15 minut do przestygnięcia. Następnie przeciśnij przez praskę i pozostaw w chłodnym miejscu.
  2. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż ją na małym ogniu.
  3. Gdy stanie się rumiana, dodaj wcześniej ugotowane i podzielone na mniejsze kawałki mięso. Całość przypraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Ugotowane jajka podziel na mniejsze kawałki i umieść w misce. Do tej samej miski wrzuć podsmażoną cebulę i mięso. Wszystko z sobą wymieszaj do połączenia.
  5. Do wcześniej przygotowanych gotowanych ziemniaków wsyp sól i pieprz. Dodaj przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wymieszaj wszystko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż na deskę oprószoną mąką i wyrabiaj do uzyskania gładkiej i plastycznej masy. Następnie pokrój w grubsze plastry. Każdy plaster rozgnieć dłonią na płaski placuszek. Kolejnym krokiem jest umieszczenie farszu na cieście. Brzegi placka delikatnie zawiń i sklej. Ciasto formuj dłońmi do uzyskania owalnego kształtu.
  7. Każdego kotleta posyp mąką i smaż z obu stron na lekko rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone farszynki podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.