Klasyczna szarlotka z niespotykanym wykończeniem. Smak bezy może zaskoczyć miłośników tego ciasta

Szarlotka to na tyle klasyczny deser, że nie ma możliwości, że go nie znasz. Wykonuje się ją przy każdej możliwej okazji i pasuje do wszystkich dodatków i ciepłych napoi. Jednak tym razem wyróżnia się ona na tle wszystkich przepisów. To za sprawą jednego składnika, który jest wyczuwalny w bezie.

Szarlotka to wypiek, po który sięgam najczęściej. Uwielbiam jej smak i połączenie kruchego ciasta z gorącymi owocami. Jej wierzch ozdobiony jest słodką bezą, która dopełnia całość. Z miłości do tego deseru postanowiłam niedawno lekko go zmienić. Mianowicie dodałam do bezy wiórki kokosowe. W pierwszym momencie myślałam, że ten smak nie wyjdzie. Na szczęście po wypieczeniu okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Szarlotkowelove paluszki

Przepis na szarlotkę z kokosową chmurką

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g zimnego masła,
  • 650 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 150 g cukru pudru.

Składniki na owocowe nadzienie

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na bezę

  • 5 białek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 150 g wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Na stolnicę przesyp przesianą przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do niej cukier puder i posiekaną na mniejsze kawałki kostkę masła. Na samym środku zrób wgłębienie i przelej oddzielone od białka żółtka. Całość dokładnie zagnieć, do powstania masy pozbawionej grudek. Gotową podziel na dwie części, jedna powinna być znacznie większa od drugiej. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po upływie tego czasu wyciągnij większą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na placek o wielkości przygotowanej blaszki. Formę wysmaruj masłem i przełóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180°C i piecz przez około 10 minut. Gdy się podpiecze, odstaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj. Jabłka przemyj i dokładnie obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczach do sporej miski. Odstaw na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i posyp je cynamonem, cukrem i oblej sokiem z cytryny, zamieszaj.
  4. Teraz przygotuj bezę. Do miski wlej białka oraz dodaj sól. Ubij całość na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. Na wcześniej podpieczone kruche ciasto rozłóż jabłka, następnie wyłóż bezę. Wierzch wyrównaj szpatułką, na sam koniec zetrzyj na tarce kruche ciasto, które znajduje się w lodówce.
  6. Przygotowane ciasto piecz we wcześniej nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 minut. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.