-
Haps
-
Jak przygotować
- Klasyczna szarlotka z niespotykanym wykończeniem. Smak bezy może zaskoczyć miłośników tego ciasta
Klasyczna szarlotka z niespotykanym wykończeniem. Smak bezy może zaskoczyć miłośników tego ciasta
Szarlotka to na tyle klasyczny deser, że nie ma możliwości, że go nie znasz. Wykonuje się ją przy każdej możliwej okazji i pasuje do wszystkich dodatków i ciepłych napoi. Jednak tym razem wyróżnia się ona na tle wszystkich przepisów. To za sprawą jednego składnika, który jest wyczuwalny w bezie.
Szarlotka to wypiek, po który sięgam najczęściej. Uwielbiam jej smak i połączenie kruchego ciasta z gorącymi owocami. Jej wierzch ozdobiony jest słodką bezą, która dopełnia całość. Z miłości do tego deseru postanowiłam niedawno lekko go zmienić. Mianowicie dodałam do bezy wiórki kokosowe. W pierwszym momencie myślałam, że ten smak nie wyjdzie. Na szczęście po wypieczeniu okazało się to strzałem w dziesiątkę.
Zobacz wideo Szarlotkowelove paluszki
Przepis na szarlotkę z kokosową chmurką
Składniki na kruche ciasto
- 250 g zimnego masła,
- 650 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 żółtek,
- 150 g cukru pudru.
Składniki na owocowe nadzienie
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Składniki na bezę
- 5 białek,
- 150 g cukru,
- szczypta soli,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 150 g wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie kruchego ciasta. Na stolnicę przesyp przesianą przez sitko mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Dodaj do niej cukier puder i posiekaną na mniejsze kawałki kostkę masła. Na samym środku zrób wgłębienie i przelej oddzielone od białka żółtka. Całość dokładnie zagnieć, do powstania masy pozbawionej grudek. Gotową podziel na dwie części, jedna powinna być znacznie większa od drugiej. Każdą z nich zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po upływie tego czasu wyciągnij większą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na placek o wielkości przygotowanej blaszki. Formę wysmaruj masłem i przełóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika ustawionego na 180°C i piecz przez około 10 minut. Gdy się podpiecze, odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj. Jabłka przemyj i dokładnie obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczach do sporej miski. Odstaw na kilka minut, następnie odlej nadmiar wody i posyp je cynamonem, cukrem i oblej sokiem z cytryny, zamieszaj.
- Teraz przygotuj bezę. Do miski wlej białka oraz dodaj sól. Ubij całość na wysokich obrotach miksera na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj do połączenia.
- Na wcześniej podpieczone kruche ciasto rozłóż jabłka, następnie wyłóż bezę. Wierzch wyrównaj szpatułką, na sam koniec zetrzyj na tarce kruche ciasto, które znajduje się w lodówce.
- Przygotowane ciasto piecz we wcześniej nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 minut. Po wypieczeniu pozostaw je do lekkiego przestudzenia. Smacznego!