Sałatki śledziowe, które zazwyczaj wykonujemy, mają w sobie dużą ilość śmietany lub majonezu. Właśnie przez to mogą wydawać się bardzo ciężkie i nie da się ich za wiele zjeść. Pomimo tego i tak mało osób decyduje się na zrobienie ich inaczej. Ten przepis pokazuje, że się da, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny.
Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa z tej receptury zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, podobnych przepisów. Największą różnicą jest to, że do jej wykonania potrzebujesz marynaty. Zrobiona jest ona z mieszanki sosu sojowego, octu i oleju. Dzięki temu jest dużo lżejsza, nie zapełnia nas po jednej porcji i chce się ją jeść bez końca. Taka sałatka to bardzo dobry wybór na zbliżającą się Wielkanoc. Spośród wszystkich klasycznych sałatek, to ta będzie się wybijać i każdy po nią sięgnie.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki
- 400 g filetów śledziowych,
- 2 cebule,
- marchewka,
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe octu 9%,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka nasion sezamu,
- słodka papryka w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pokrój cebulę w cienkie piórka. Włóż ją do głębokiej miski i ugniataj rękami, aby uwolnić soki i zmiękczyć.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz, możesz ją podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, a następnie odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę i marchew umieść w jednym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
- Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do miski, w której znajdują się warzywa. Dodaj również sezam i wszystkie warzywa, zamieszaj.
- Dodaj sos sojowy wymieszany z octem i olejem. Ponownie wymieszaj do połączenia.
- Tak przygotowaną sałatkę pozostaw na około 4 godziny. Dzięki temu zdobędzie odpowiedni aromat. Po tym czasie jest gotowa do podania.