Najlepszy przepis na sałatkę śledziową. Zapomnij o majonezie i śmietanie, użyj marynaty

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego wiele osób rozmyśla o tym, jakie smakołyki postawić na stole. Z pewnością każdy zdecyduje się na sałatki, lecz wybór tych najlepszy nie należy do najprostszych. Zapoznaj się więc z tym przepisem i od razu go zapisz, bo dzięki prostocie będziesz chciał robić go bez przerwy.

Sałatki śledziowe, które zazwyczaj wykonujemy, mają w sobie dużą ilość śmietany lub majonezu. Właśnie przez to mogą wydawać się bardzo ciężkie i nie da się ich za wiele zjeść. Pomimo tego i tak mało osób decyduje się na zrobienie ich inaczej. Ten przepis pokazuje, że się da, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny.

Zobacz wideo Lwowska sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z tej receptury zdecydowanie wyróżnia się na tle innych, podobnych przepisów. Największą różnicą jest to, że do jej wykonania potrzebujesz marynaty. Zrobiona jest ona z mieszanki sosu sojowego, octu i oleju. Dzięki temu jest dużo lżejsza, nie zapełnia nas po jednej porcji i  chce się ją jeść bez końca. Taka sałatka to bardzo dobry wybór na zbliżającą się Wielkanoc. Spośród wszystkich klasycznych sałatek, to ta będzie się wybijać i każdy po nią sięgnie.

Przepis na sałatkę śledziową

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 2 cebule,
  • marchewka,
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe octu 9%,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka nasion sezamu,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Włóż ją do głębokiej miski i ugniataj rękami, aby uwolnić soki i zmiękczyć.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli chcesz, możesz ją podsmażyć na odrobinie oleju do miękkości, a następnie odstawić do ostygnięcia.
  3. Cebulę i marchew umieść w jednym naczyniu i dokładnie wymieszaj.
  4. Filety śledziowe pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do miski, w której znajdują się warzywa. Dodaj również sezam i wszystkie warzywa, zamieszaj.
  5. Dodaj sos sojowy wymieszany z octem i olejem. Ponownie wymieszaj do połączenia.
  6. Tak przygotowaną sałatkę pozostaw na około 4 godziny. Dzięki temu zdobędzie odpowiedni aromat. Po tym czasie jest gotowa do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.