Google Doodle to nic innego jak tymczasowa zmiana logo na stronie głównej Google. Zazwyczaj jej celem jest uczczenie świąt, wydarzeń, osiągnięć i ludzi. W poniedziałek 11 marca zagościła tam flat white. To doskonała okazja, by dowiedzieć się więcej o tej kawie.
Flat white to kawa, której recepturę opracowano ponad 40 lat temu w Australii. Przygotowuje się ją na bazie podwójnego espresso, z dodatkiem delikatnie spienionego mleka. I choć szybko stała się hitem, to jej sława nie słabnie nawet po czterech dekadach.
Nazwa flat white związana jest z tym, że w kawie znajduje się niewiele spienionego mleka. W latach 80. w Australii espresso określane było "short black", podwójne espresso - "long black", a espresso z mlekiem to właśnie "flat white", czyli biała płaska.
Co ciekawe, pojawienie się tego rodzaju kawy w Google nie jest przypadkowe. 11 marca 2011 roku wyrażenie "flat white" zostało oficjalnie uznane w słowniku Oxford Dictionary, więc z tej okazji Google Doodle przypomina o kawie właśnie dziś - 13 lat później.
Przygotowanie flat white nie należy do najprostszych, ale nie jest też mocno skomplikowane. Najważniejsze są proporcje. To zawsze 60 ml (podwójna porcja) espresso oraz 120 ml podgrzanego, delikatnie spienionego mleka krowiego (najlepiej tłustego - 3,2 proc.) lub napoju roślinnego. Dzięki temu na powierzchni pojawi się płaska pianka.
Najpierw należy podgrzać filiżankę, a następnie spienić mleko. Jego temperatura nie może przekraczać 70 stopni Celsjusza. Należy pamiętać, by najpierw wlać espresso, a następnie mleko. Jeśli chcemy przygotować flat white z aromatem smakowym, to syrop wlewamy na dno filiżanki jeszcze przed przygotowaniem espresso. Pojemność naczynia nie powinna przekraczać 150 ml.
Czym zatem różni się flat white od cappuccino? To bardzo proste. Flat white przygotowuje się z większej ilości mielonej kawy, przez co jest mocniejsza i bardziej intensywna w smaku.