Dorosły osobnik mola spożywczego to niewielki owad o długości zwykle nieprzekraczającej 1 cm. Jego ciało ma szaro-brązową lub ciemnobrązową barwę i jest pokryte drobnymi łuskami. Posiada charakterystyczne, smukłe skrzydełka, które pozwalają mu na lot i przemieszczanie się w poszukiwaniu pożywienia. Jeżeli zauważymy, takiego insekta w naszyj kuchni, szybko reagujmy.
Mol spożywczy może pojawić się w naszym domu z różnych źródeł, a jednym z nich może być sklep spożywczy. Jego larwy to niewielkie owady o białawym lub kremowym kolorze. Mogą być przenoszone na zakupionych produktach, zwłaszcza jeśli zostały zainfekowane w trakcie przechowywania w magazynach lub na półkach sklepowych. Mogą też dostać się do domu przez otwarte okna, szczególnie w okresie letnim, kiedy często wietrzymy wnętrza, a także przenieść się z sąsiednich mieszkań lub posesji w poszukiwaniu nowych terenów do żerowania.
Larwa mola spożywczego charakteryzuje się długim, cienkim ciałem z widocznymi segmentami oraz wyraźnie zaznaczoną głową. Żerują na ziarnach, kaszach, mące i innych sypkich artykułach spożywczych gdzie czasem ciężko zauważyć ich obecność.
Jeżeli w twojej kuchni pojawiły się mole, musisz wykonać kilka czynności, aby się ich szybko pozbyć. Rozpocznij od dokładnego oczyszczenia kuchni. Usuń wszystkie produkty spożywcze z kuchennych szafek i dokładnie je wyczyść. Starannie odkurz wszystkie zakamarki, szczeliny i krawędzie szafek, aby usunąć ewentualne resztki i jaja moli. Wyrzuć wszystkie zainfekowane produkty, szczególnie te w luźnych opakowaniach, takie jak mąka, ziarna, kasze, itp.
Aby odstraszyć niechciane insekty z kuchni, wykorzystaj naturalne zapachy, które je odstraszają takie jak wanilia, cytryna czy pomarańcza. Nałóż olejki eteryczne na waciki i rozłóż je w kuchennych szafkach. Możesz także użyć skórek cytrusów, np. pomarańczy, i rozłożyć je w szafkach. Nasączone ściereczki lub kawałki materiału z olejkami eterycznymi o silnym zapachu też mogą pomóc. Na przykład te z olejkiem lawendowym lub eukaliptusowym.
Pamiętaj, że skuteczne pozbycie się moli spożywczych może wymagać czasu i cierpliwości. Regularnie sprawdzaj kuchenne szafki, aby upewnić się, że nie ma oznak ponownego pojawienia się ich i reaguj, gdy tylko coś budzi twoje wątpliwości.