W świecie deserów istnieje wiele przysmaków, ale niektóre z nich wyróżniają się na tle innych swoim niezwykłym smakiem i charakterem. Jednym z nich jest sernik pistacjowy. To, co sprawia, że ten sernik wyróżnia się na tle innych podobnych deserów, to przede wszystkim jego wyjątkowy smak. Połączenie kremowego sera z nutą pistacji tworzy niepowtarzalną mieszankę, która rozpływa się w ustach.
Zobacz wideo Sernik PI?A COLADA - wariacja na temat słynnego wakacyjnego koktajlu
Smak sernika pistacjowego sprawia, że jest on doskonałą propozycją dla tych, którzy poszukują czegoś wyjątkowego, co zaskoczy i zachwyci. Jego elegancki wygląd i intensywny smak sprawiają, że doskonale sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach i przyjęciach, dodając im odrobinę wyrafinowania.
Przepis na sernik pistacjowy
Składniki na spód
- 200 g herbatników,
- 100 g masła.
Składniki na masę serową
- 500 g serka twarogu,
- 200 g serka śmietankowego,
- 200 g pasty pistacjowej,
- 200 g cukru,
- 3 jajka,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- łyżka soku z cytryny,
- 200 g pistacji.
Składniki dodatkowe
- 50 g pistacji,
- 100 g suszonych malin.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 160°C. Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Herbatniki przenieś do blendera i zmiel na drobno. Następnie połącz je z roztopionym masłem. Taką mieszanką wyłóż dno blaszki, włóż formę do lodówki, by spód stwardniał.
- W większej misce umieść zmielony twaróg, serek śmietankowy, pastę pistacjową, cukier, jajka, mąkę pszenną, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Miksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Dodaj drobno posiekane pistacje i delikatnie wymieszaj, aby się równomiernie rozprowadziły.
- Wyjmij formę z lodówki i wylej na przygotowany spód masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw sernik do już nagrzanego piekarnika i piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy wierzch stanie się lekko zrumieniony, a środek nie będzie się już trząsł.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku na około 30 minut, aby stopniowo ostygł.
- Po ostudzeniu udekoruj wierzch posiekanymi pistacjami i pokrojonymi suszonymi malinami. Włóż wypiek do lodówki, by mogło się schłodzić.