Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię

Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.

Gołąbki od dawna zapisane są na kartach polskiej kuchni jako jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań. Sięga się po to danie od święta, a także w normalnie dni, gdy tylko znajdujemy więcej czasu. Chociaż czas przygotowania jest długi, a sama czynność wymagająca to i tak warto je zrobić, by nacieszyć się ich smakiem. Klasyczna potrawa, którą tak wszyscy uwielbiają jest gotowana, lub pieczona i podawana z pysznym domowym sosem pomidorowym. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić jeszcze inaczej.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Wersja tej potrawy, którą przedstawiamy różni się dwoma, ale istotnymi elementami. Zanim gołąbki wstawisz do piekarnika, użyj bułki tartej. Panierowane, a później podsmażone zdobędą nowy, oryginalny smak. Zrób je chociaż raz, a nie będziesz mieć wątpliwości, że to najsmaczniejsze danie.

Przepis na gołąbki w panierce

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 100 g ryżu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • pół szklanki bulionu drobiowego,
  • 10 liści włoskiej kapusty,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż do rumianego koloru.
  2. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odłącz liście od całości, ostudź je i wytnij wszystkie twardsze części
  3. Do miski wrzuć mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę, przecier pomidorowy, majeranek, czosnek, sól i pieprz. Wszystko zalej bulionem i ugnieć w jednolitą masę do połączenia składników.
  4. Tak przygotowany farsz umieść na ugotowanych liściach i dokładnie zawiń w gołąbki.
  5. Do jednej miski wsyp bułkę tartą, do drugiej jajka. Jajka roztrzep z niewielką ilością mleka.
  6. Każdego gołąbka obtocz w jajkach, a następnie w bułce.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu na głębokiej patelni smaż gołąbki partiami z każdej strony. Powinny one mieć rumiany kolor.
  8. Usmażone kawałki przekładaj do naczynia żaroodpornego i umieść go w rozgrzanym do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie podawaj z domowym sosem pomidorowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.