Delikatne, kruche, a do tego wypełnione kremem. To wielkanocne ciastka, które musisz zrobić

Każdy wie, że na stole zawsze musi pojawić się jakiś deser. W tym przypadku proponujemy taki, który idealnie pasuje na Wielkanoc. Ich kształt i wygląd bardzo przypomina jajka, co tylko dodaje im uroku. Są kruche, pyszne i wypełnione smacznym kremem.

Wielkanoc to nie tylko czas zup i jajek z różnymi dodatkami. To także czas na eksperymentowanie z deserami, które dodają uroku całej zastawie stołowej. Przeglądając różne przepisy można znaleźć multum inspiracji, ale ta szczególnie skradnie serca. 

Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki

Agnieszka z konta @przepisynatalerzu pokazała niedawno świetny pomysł na wielkanocne ciasteczka. Nie tylko świetnie smakują, a także wyglądają jak z cukierni. Kruche maślane ciasto wypełnione jest cytrynowym kremem. Przed podaniem można je obsypać cukrem pudrem, by były jeszcze piękniejsze.

Przepis na wielkanocne ciasteczka

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 150 g masła,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • starta skórka z dwóch cytryn,
  • jajko.

Składniki na krem cytrynowy

  • 160 ml soku z cytryny,
  • 80 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 4 żółtka.
  • Składniki dodatkowe
  • cukier puder do posypania.
 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę pszenną przesiej do większej miski, dodaj posiekane masło, cukier i wlej ekstrakt waniliowy. Na sam koniec wrzuć skórkę z cytryn i wbij jajko. Całość dokładnie wyrób do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta.
  2. Gotowe ciasto uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Następnie umieść je w lodówce na około 30 minut.
  3. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Jedną z nich umieść na stolnicy, drugą włóż ponownie do lodówki.
  4. Ciasto rozwałkuj na placek i wytnij z niego kształt jajek. W połowie z nich wytnij otwór, który możesz zrobić za pomocą kieliszka.
  5. Przygotowane kawałki ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na około 20 minut. W tym czasie możesz powtórzyć czynność z drugą połową ciasta.
  6. Po wyjęciu ich z lodówki wstaw je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez następne 15 minut. Po wypieczeniu odstaw je do wystudzenia i powtórz czynność z drugą porcją.
  7. Teraz czas na zrobienie lemon curd. Do garnka z grubym dnem wlej sok z cytryny, wsyp skórkę z cytryny, cukier i żółtka. Zacznij podgrzewać wszystko na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając.
  8. Chwilę przed tym, jak masa zacznie się gotować, wyłącz ogień i dodaj masło. Energicznie wymieszaj. Przetrzyj sos przez sito, by pozbyć się grudek i odstaw do ostygnięcia.
  9. Ciasteczka z dziurką posyp cukrem pudrem, natomiast na ciastka bez dziurki wyłóż łyżeczkę lemon curd. Przykryj je połówkami z dziurką i gotowe.
Więcej o: