Chlebek bananowy to nie tylko idealny sposób na to, żeby sobie troszkę dogodzić i posłodzić, lecz także sposób na niemarnowanie jedzenia. Do bananowego chlebka bowiem najlepiej używać bananów już nieco nadgryzionych zębem czasu, czyli tych mocno dojrzałych. Przepis na chlebek bananowy jest prosty i trzeba naprawdę bardzo chcieć, żeby coś w tej recepturze zepsuć. Przyda się biała czekolada i cynamon.
Chlebek bananowy. Przepis łatwy, jak dla przedszkolaka
Składniki:
- 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
- 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 pełna łyżeczka sody,
- kostka masła, ok. 200 g,
- 4 większe jajka,
- 1 niepełna szklanka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- ok. 3/4 tabliczki białej czekolady,
- garść migdałów
- łyżeczka cynamonu.
Chlebek bananowy - sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj rozgniecione widelcem banany.
- Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty, aż składniki się połączą.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę i cynamon, jeśli używasz, możesz dodać także trochę kandyzowanych owoców lub suszonej żurawiny.
- Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.
Tak przygotowany chlebek bananowy idealnie zaspokoi naszą chęć na coś słodkiego. Przepis, jak widzicie, jest bardzo prosty i aż żal go nie wypróbować. Jeśli masz kilka bananów, które jedną końcówką już wybierają się na tamten świat, albo masz ochotę, ale brak czasu na dobre ciasto, chlebek bananowy poleca się z całych sił.