Chlebek bananowy jeszcze nigdy nie był tak pyszny i wilgotny. To dzięki dwóm dodatkom

Chlebek bananowy to tak naprawdę dwa w jednym. Z jednej strony można go traktować jako słodkie pieczywo idealne do dżemu lub kremu czekoladowego, z drugiej zaś jako ciasto. Przepis jest bardzo prosty i na pewno nikomu nie sprawi trudności. Jednak żeby chlebek był smaczniejszy, przydadzą się dwa dodatki.

Chlebek bananowy to nie tylko idealny sposób na to, żeby sobie troszkę dogodzić i posłodzić, lecz także sposób na niemarnowanie jedzenia. Do bananowego chlebka bowiem najlepiej używać bananów już nieco nadgryzionych zębem czasu, czyli tych mocno dojrzałych. Przepis na chlebek bananowy jest prosty i  trzeba naprawdę bardzo chcieć, żeby coś w tej recepturze zepsuć. Przyda się biała czekolada i cynamon.

Zobacz wideo

Chlebek bananowy. Przepis łatwy, jak dla przedszkolaka

Składniki:

  • 4 banany, najlepiej mocno dojrzałe,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 650,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 pełna łyżeczka sody,
  • kostka masła, ok. 200 g,
  • 4 większe jajka,
  • 1 niepełna szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • ok. 3/4 tabliczki białej czekolady,
  • garść migdałów
  • łyżeczka cynamonu. 

Chlebek bananowy - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Zacznij miksować, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy uzyskasz gładki kogel-mogel, dodaj rozgniecione widelcem banany.
  2. Do masy cienką strużką wlewaj masło roztopione w rondelku. Miksuj przez 2 minuty, aż składniki się połączą. 
  3. Do kolejnej miski przesiej mąkę, dodaj sodę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Następnie partiami dodawaj suche składniki do masy bananowej, mieszając szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
  4. Kiedy składniki się połączą i masa będzie nieco gęsta, dodaj migdały skruszone w blenderze i drobno posiekaną białą czekoladę i cynamon, jeśli używasz, możesz dodać także trochę kandyzowanych owoców lub suszonej żurawiny. 
  5. Masę przelej do dwóch niewielkich keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 50-60 minut.

Tak przygotowany chlebek bananowy idealnie zaspokoi naszą chęć na coś słodkiego. Przepis, jak widzicie, jest bardzo prosty i aż żal go nie wypróbować. Jeśli masz kilka bananów, które jedną końcówką już wybierają się na tamten świat, albo masz ochotę, ale brak czasu na dobre ciasto, chlebek bananowy poleca się z całych sił. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.