Nikt nie robi takich racuchów jak siostra Aniela. Nawet babcie przyznają, że są najsmaczniejsze

Racuchy to smak dzieciństwa, który kojarzy nam się z babcią, która robiła je specjalnie dla nas. Idealne na śniadanie, podwieczorek, a nawet na obiad. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami lub posypane cukrem pudrem. Siostra Aniela pokazuje, jak je zrobić, aby wyszły miękkie i sprężyste.

To słodkie danie przypada do gustu wielu osobom. Mało kto po spróbowaniu go nie chce znowu do niego wrócić. Najczęściej podawane jest z cukrem pudrem, jednak z dżemem, bitą śmietaną lub miodem również smakuje wyśmienicie.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy w każdym domu robione są nieco inaczej. Receptura zmieniana jest z pokolenia na pokolenie, jednak część z was się ze mną zgodzi, że najlepszy przepis to ten od babci. Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła, w programie "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza to danie oraz co dodaje, aby było smaczne, a ciasto miękkie i elastyczne. Ten przepis może przebić babciny.

Przepis na racuchy siostry Anieli

Składniki:

  • pół kilo mąki pszennej,
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 2 duże jabłka,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka oleju do ciasta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W pierwszej kolejności zajmij się rozczynem z drożdży. Do większej miski pokrusz świeże drożdże, dodaj do nich cukier oraz wcześniej podgrzane mleko. Pamiętaj jednak, by nie było za gorące. Całość energicznie wymieszaj i odstaw na około 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, naczynie możesz umieścić w rozgrzanym do 40°C piekarniku i chwilę potrzymać.
  2. W czasie kiedy drożdże rosną, należy umyć, obrać i pokroić w ćwiartki jabłka. Usuń gniazda nasienne i następnie pokrój owoce w cienkie plastry. Jeśli jednak wolisz mniejsze kawałki, możesz zetrzeć owoce na tarce, na dużych oczkach. Najlepszym wyborem będą miękkie i słodkie jabłka.
  3. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną. Następnie dodaj do niej sól oraz cukier waniliowy, a także wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj olej i wcześniej przygotowany rozczyn. Składniki mieszaj przez około 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Ciasto pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu przez około 40-50 minut, aby mogło urosnąć.
  5. Po tym czasie ciasto ponownie zamieszaj i dodaj do niego owoce. Na patelni rozgrzej tłuszcz i umieść na nim nabierane łyżką ciasto. Formuj z niego placuszki, które smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  6. Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, aby zebrał pozostałości z tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.