Goście już przy stole, a ty nie wiesz, co podać? Tę sałatkę zrobisz w mniej niż 10 minut

Sałatki to najprostsze przysmaki, którymi możemy uraczyć naszych gości. Ta z poniższego przepisu nie tylko jest smaczna, ale też szybka i prosta w przygotowaniu. Można ją zrobić nawet w mniej niż 10 minut. To wszystko zasługa krótkiej listy składników.

Może się czasem wydarzyć sytuacja, gdy pomimo wielu przygotowań, na naszym stole zabraknie jakiejś przekąski lub przystawki. Jak już wiemy z doświadczenia, w takich sytuacjach najlepiej pomagają nam bardzo proste receptury. Jedną z nich przedstawimy poniżej i jesteśmy przekonani, że spodoba się każdemu.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka z tego przepisu wyróżnia się krótką listą składników i szybkim przygotowaniem. Jest to idealna propozycja dla zabieganych osób, do których niespodziewanie przyjechali znajomi. Co jest potrzebne, by wyszła jak należy? Przede wszystkim kluczowe są tu jajka, oprócz tego warto mieć przy sobie por, kukurydzę i ogórki konserwowe. Taką mieszankę dopełnia połączenie majonezu i jogurtu naturalnego, a także szczypta przypraw. Dla lepszego efektu smakowego można również dodać więcej dodatków. Jednak w takiej wersji już smakuje wyśmienicie.

Przepis na sałatkę świąteczną w 10 minut

Składniki

  • 4 jajka,
  • pół puszki kukurydzy konserwowej,
  • pół pora - biała część.
  • 5 ogórków konserwowych,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Jajka umieść w rondelku i zalej wodą. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie pozostaw je do wystudzenia, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Kukurydzę odsącz z zalewy, pora pokrój w pół krążki.  Ogórki konserwowe pokrój w niewielką kostkę.
  3. W osobnej miseczce połącz z sobą jogurt naturalny z majonezem. Dopraw przygotowany sos solą i pieprzem według smaku.
  4. Do miski przełóż wszystkie przygotowane składniki, dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem warto schłodzić sałatkę w lodówce.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.