Dla niektórych ten dodatek to absurd. Dodaj do ogórkowej ten składnik, a będzie bardziej sycąca

Każdy dom ma swoje zasady żywieniowe, a niektóre z nich mogą wywołać większe emocje. Tak właśnie jest z tym dodatkiem. Umieszczony w ogórkowej może wywołać radość, lub wręcz przeciwnie - słowa krytyki. Jednak każdy chociaż raz musi spróbować jej w tej wersji. Przekonasz się, że jest bardziej sycąca.

Niektórych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Ich smak zapisał się już na kartach historii i jest on od lat umieszczony w naszym domowym menu. Tak właśnie jest z zupą ogórkową. W zależności od domu robi się ją na wiele różnych sposobów, ale jedno jest niezmienne - domowe ogórki, które nadają odpowiedniego smak.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Ogórkowa z tego przepisu to nowość w moim domu. Dodaj się do niej bowiem dodatek, który wywołuje wielkie emocje. Moja tu o ryżu. Zazwyczaj podaję go z innymi daniami, lecz nigdy nie pomyślałam o nim robiąc tę zupę. Okazuje się jednak, że do niej pasuje i dodatkowo sprawia, że jest ona bardziej sycąca.

Przepis na zupę ogórkową z ryżem

Składniki

  • 500 g ogórków kiszonych,
  • 3 udka indyka,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • cebula,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • świeża natka pietruszki,
  • świeży koperek,
  • woreczek białego ryżu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 150 ml wody z kiszonych ogórków,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Do większego garnka wlej 2 l wody i wrzuć udka z indyka, ziele angielskie, a także liście laurowe. Gotuj na średnim ogniu przez około 2 godziny. W międzyczasie wyłów szumowiny.
  2. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Po upływie 2 godzin dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę i podpieczoną nad ogniem cebulę. Gotuj wszystko przez kolejne 40 minut.
  3. W połowie gotowania wrzuć do składników ziemniaki, a po upływie kolejnych 10 minut wsyp ryż. Całość gotuj do miękkości.
  4. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i dodaj je do zupy. Wlej również wodę z kiszonek. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  5. Po ugotowaniu zdejmij potrawę z ognia, odlej chochlę wywaru do miseczki i dodaj do tego śmietanę. Dokładnie wymieszaj i wlej do zupy, cały czas mieszając.
  6. Na koniec wyłów mięso, oddziel je od kości i ponownie umieść w garnku. Wrzuć również posiekaną natkę pietruszki i koperek. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.