-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przepis stryjka na obiad, którego nikt nie zapomni. Soczyste mięso to nic przy tych kluskach i sosie
Przyrządzając obiady często kierujemy się smakami i przepisami, której już bardzo dobrze znamy. Nie za często sięgamy po receptury, które mogą nas czymś zaskoczyć lub są dla nas nowością. Pomimo tego i tak zachęcamy po sięgnięcie po ten smakołyk. Przepis prosto od stryjka zaskakuje i powala na kolana.
Zazwyczaj na naszych stołach można znaleźć mięso pod wieloma różnymi formami. Najpopularniejsze mięso, które ląduje na naszych talerzach to kurczak, wieprzowina lub wołowina. Tym razem postawimy na coś innego, co wyróżnia się swoim smakiem. Ten obiad zrobiony jest z pieczonej kaczki, ale nie tylko. U jej boku można zobaczyć dobrze nam znane kluski śląskie, a także sos żurawinowy, który oczarowuje kolorem i zapachem. Taka domowa potrawa jest nawet lepsza od tej z restauracji.
Zobacz wideo Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami
Przepis na kaczkę pieczoną z sosem żurawinowym i kluskami śląskimi
Składniki
- kaczka (około 2-2,5 kg), oczyszczona i umyta,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki masła,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula, pokrojona w plastry,
- marchewka, pokrojona w plastry,
- łodyga selera, pokrojona w plastry,
- 500 ml bulionu.
Składniki na sos żurawinowy
- 200 g żurawiny,
- 100 ml wody,
- 3 łyżki cukru,
- łyżka octu winnego.
Składniki na kluski śląskie
- 500 g ziemniaków,
- jajko,
- 200 g mąki,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Kaczkę dokładnie osusz i natrzyj ją solą i pieprzem zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nią posiekany czosnek, cebulę, marchewkę i seler, a następnie smaż przez kilka minut, aż zmiękną i staną się lekko złote. W trakcie smażenia dodaj gałązki rozmarynu i tymianku.
- Wewnątrz kaczki umieść smażone warzyw i zioła. Zamknij kaczkę za pomocą wykałaczki lub nici kuchennej.
- Przenieś kaczkę na blachę do pieczenia i włóż ją do nagrzanego piekarnika. Piecz około 2-2,5 godziny, co jakiś czas polewając ją wytopionym tłuszczem z blachy.
- W międzyczasie przygotuj sos żurawinowy. W rondelku wymieszaj żurawinę, wodę, cukier i ocet winny. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż żurawina będzie miękka i zacznie puszczać soki, a sos zgęstnieje.
- Pod koniec pieczenia, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do odpoczynku przez kilka minut przed pokrojeniem.
- W międzyczasie przygotuj również kluski. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- W misce połącz przeciśnięte ziemniaki z jajkiem i solą. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Z gotowej masy formuj małe kulki i gotuj je we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut. Odcedź kluski i podawaj jako dodatek do pieczonej kaczki z sosem żurawinowym. Smacznego!