• Link został skopiowany

Taniej i smaczniej już się nie da. Podanie jej na obiad gwarantuje kłótnię o dokładkę

Nie da się ukryć, że uwielbiamy zupy. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ robi się je bardzo szybko, a do tego są dość tanie w wykonaniu. Ta potrawa sprawi, że rodzina oszaleje z zachwytu i będzie prosić o dokładkę.
Zupa z selera
Fot. Shutterstock, AlenaKogotkova

Zupy krem są potrawami, które można wykonać w bardzo szybki sposób. Czas wykonania zachęca do ich zrobienia, a smak przekonuje do częstszego gotowania. Jesteśmy przekonani, ze gdy podasz ją na obiad, każdy będzie chciał dokładkę, a później przepis. Poniższa zupa z selera jest szybką i prostą potrawą, którą ugotujesz dosłownie w 30 minut. Sekretem smaku są lekko podsmażone na maśle warzywa. Pamiętaj jednak, by robić to uważnie, by składniki nie miały okazji się wysmażyć na czarny kolor.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Zupę z selera możesz ugotować na wczorajszym rosole, lub po prostu na wodzie. Zupę zagęść śmietanką kremówką i podaj ją z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami. To właśnie te dodatki sprawią, że efekt końcowy będzie naprawdę niesamowity.

Przepis na zupę krem z selera i groszkiem ptysiowym

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g selera,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 120 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g groszku ptysiowego,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj na złoty kolor.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę selera i ziemniaki. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Do garnka wlej bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie odstaw zupę do lekkiego wystudzenia.
  4. Chłodniejszą zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj zupę gorącą, udekorowaną posiekaną natką pietruszki i obsypaną groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Więcej o: