Choć zajadali się nimi w PRL-u, to nie trącą myszką. Jajka w tym sosie wracają w wielkim stylu

Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, to te jajka w sosie są strzałem w dziesiątkę. Danie to przygotowuje się naprawdę szybko i, co najważniejsze, nie należy do najdroższych, więc naje się nim cała rodzina.

Jajka w sosie musztardowym to dla wielu wspomnienie z dzieciństwa. Jedni się nimi zajadali, inni krzywią się na samo wspomnienie. Warto jednak po latach znów wrócić do tej potrawy i przekonać się, że może smakować naprawdę dobrze. 

Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!

Jajka w sosie musztardowym - przepis z PRL-u. Obłędny bezmięsny obiad na każdą kieszeń 

Choć jajka w sosie musztardowym były hitem w PRL-u, to dziś również mogą smakować. Trzeba przyznać, że coraz rzadziej goszczą na naszych stołach, a to duży błąd, ponieważ to pyszny i sycący obiad. Co najważniejsze, przygotowuje się go w banalnie prosty sposób, lista składników jest krótka, a zakupy nie pochłoną zbyt wiele pieniędzy z budżetu domowego. 

Składniki: 

  • 5 jajek
  • 2 łyżki musztardy, 
  • 2 łyżki masła, 
  • łyżka mąki pszennej, 
  • szklanka bulionu, 
  • szczypta pieprzu, 
  • szczypta majeranku. 

Jajka w sosie z PRL-u. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Przygotowanie jajek w sosie musztardowym jest banalnie proste. W moim domu najczęściej podaje się je z gotowanymi ziemniakami. Czasami na stole pojawia się też surówka - głównie z sałaty lodowej z jogurtem naturalnym. 
  2. Sposób przygotowania: 
  3. Wybraną liczbę jajek gotujemy na twardo. Opcjonalnie gotujemy też ziemniaki. 
  4. Zabieramy się za przygotowanie sosu musztardowego. W małym garnku rozpuszczamy masło, po czym wsypujemy łyżkę mąki. Całość zasmażamy przez chwilę, następnie dodajemy musztardę, bulion i przyprawy. Mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy. 
  5. Jajka obieramy i przekrajamy na połówki. Zmniejszamy gaz i dodajemy jajka do sosu. Gotujemy jeszcze przez chwilę pod przykryciem i podajemy. Smacznego!  
Jajka w jakim sosie lubisz najbardziej?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.