Brownie - przepis na obłędnie czekoladową rozkosz. Dodaj ulubiony napój Jacka Sparrowa

Przepis na brownie powinien znać każdy miłośnik czekolady i łatwych, ale pysznych ciast. Brownie z tego przepisu jest ciężkie, wilgotne i dosłownie uzależnia, w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Żeby twoje brownie zyskało nieco charakteru, warto dodać odrobinę trunku, który jak żaden inny kojarzy się z piratami. Wiesz, co mam na myśli?

Brownie to ciasto, które zajmuje szczególne miejsce w serach wszystkich łasuchów tego świata. Przepis na brownie jest banalny i poradzi sobie z nim nawet osoba, która uważa, że ma dwie lewe ręce do pieczenia ciast. Oczywiście bardzo ważna jest czekolada, ale nie mnie ważne są inne dodatki, które połączone ze sobą stworzą najlepszy deser twojego życia. Nie należy zapomnieć jednak o pewnym składniku, który doda mu małego pazura. Chodzi oczywiście o rum - wystarczy już odrobina, a brownie z grzecznego ciasta stanie się słodkim gangsterem wśród wypieków. 

Zobacz wideo

Przepis na brownie, który zawróci ci w głowie

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 5 dużych jajek,
  • 200 g masła,
  • ok. 160 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 pełne łyżki kakao,
  • 1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml).

Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego na babski wieczór, to ten przepis na pewno Was oczaruje. Zdjęcie ilustracyjneJeżeli szukacie czegoś wyjątkowego na babski wieczór, to ten przepis na pewno Was oczaruje. Zdjęcie ilustracyjne istock / TShum

Jak zrobić brownie - sposób wykonania krok po kroku:

  1. Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj an minimalnym ogniu, co chwile mieszając.
  2. Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką.
  3. Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj, by składniki tylko się połączyły.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową i pozostaw ciasto, by ostygło, a polewa stężała. 

Dasz się porwać tej czekoladowej rozkoszy i wypłynąć niczym Jack Sparrow na głębiny smaku? Jeśli wciąż się wahasz, czy to nie za dużo przyjemności w jednym kęsie, zdaj sobie sprawę z tego, że życie jest zbyt krótkie, żeby odmawiać sobie endorfin, które wywołuje zjedzenie tego czekoladowego cuda.

Którą czekoladę najbardziej lubisz
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.